PREMINULO 16 DECE: Britanija zabranila izvoz antibiotika protiv streptokokne infekcije

P. Z. S. / ria.ru

15. 12. 2022. u 17:17

BRITANSKE vlasti stavile su antibiotike efikasne u lečenju streptokokne infekcije grupe A na svoju listu zabrane izvoza usred sve većeg broja infekcija i izveštaja o nestašici lekova, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak na veb stranici britanske vlade.

ПРЕМИНУЛО 16 ДЕЦЕ: Британија забранила извоз антибиотика против стрептококне инфекције

Foto: Tanjug/AP photo


Ažurirana „Lista lekova koji se ne mogu izvoziti iz Velike Britanije ili kupiti za buduću upotrebu“ uključuje amoksicilin i fenoksimetilpenicilin, antibiotik iz grupe penicilina, o čijoj je nestašici ranije izvestio list Dejli mejl, pozivajući se na podatke MIMS - onlajn pretraga lekova.

Pored toga, na listi su azitromicin, koji je antibiotik širokog spektra, i cefaleksin, koji je aktivan protiv pneumokoka i stafilokoka.

Zabrana izvoza i kupovine veće količine leka stupila je na snagu 14. decembra, odnosi se na lekove bilo koje doze i doznog oblika.

Uprava za konkurenciju i tržišta Velike Britanije (CMA) pokrenula je juče istragu zbog naglog povećanja cena antibiotika usred povećanog broja slučajeva streptokokne (grupe A) infekcije. Broj umrlih od infekcije među decom u Britaniji dostigao je 16 slučajeva.

Ranije je list Dejli mejl objavio da u Velikoj Britaniji postoji nedostatak antibiotika usred povećanog broja slučajeva streptokokne infekcije (grupe A) i smrti nekoliko dece.

Razlog nestašice je, posebno, bio porast sezonskih bolesti. Situacija bi takođe mogla biti pogoršana novim uputstvima britanske zdravstvene agencije (UKHSA) lekarima da izdaju recept u slučaju sumnje na streptokoknu infekciju, čiji su početni simptomi slični prehladi. Zauzvrat, zamenica ministra zdravlja Velike Britanije Marija Kolfild je demantovala informacije o nestašici antibiotika u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona