SEVERNA KOREJA JE SPREMNA: U planu novi test nuklearnog oružja

Đ.G.

13. 12. 2022. u 08:17

SEVERNA Koreja je spremna i verovatno će testirati nuklearno oružje, rekao je južnokorejski premijer Han Duk-su za Skaj njuz u ponedeljak. Iako je priznao da je teško tačno znati kada bi se test mogao dogoditi, „smatramo da su spremni“, rekao je on.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЈЕ СПРЕМНА: У плану нови тест нуклеарног оружја

Foto AP

Pjongjang godinama nije sprovodio nijednu nuklearnu probu – poslednja je bila 2017. godine, a novi test bi se posmatrao kao velika eskalacija tenzija. Međutim, Severna Koreja lansirala je više projektila u poslednjih godinu dana nego u bilo kom drugom periodu otkako je lider Kim Džong Un preuzeo dužnost od svog oca 2011.

Han je objasnio da je Seul uvek imao „pripreme“ za bilo kakvo zveckanje nuklearnom sabljom od strane njegovog severnog suseda, iako „u ovom trenutku ne možemo reći kakav će odgovor biti.”

„Ali jasno je da bismo želeli da imamo neku vrstu proširenih mogućnosti odvraćanja, uključujući sve vrste opcija“, objasnio je on.

Kim je prošlog meseca izjavio da je cilj Severne Koreje da ima najmoćniji nuklearni kapacitet na svetu. U javnom nalogu, opisao je ICBM Hvasong-17 kao „najjače strateško oružje na svetu“. Pjongjang je ispalio raketu ranije u novembru kao gest „preovlađujućeg nuklearnog odvraćanja“ protiv vojne pretnje SAD i njenih saveznika u regionu. 

Govoreći za Skaj njuz, Han je odbacio svaku kritiku tvrdolinijaškog pristupa njegove vlade pregovorima sa Severom, tvrdeći da je promena Seula samo „prirodan kurs za svaku zemlju koja povećava nivo samopouzdanja u smislu bezbednosti“.

- Mi ćemo obezbediti mir pod našim uslovima, a ne pod uslovima koje diktira Severna Koreja - rekao je on. 

Prošlog meseca, južnokorejski predsednik Ion Suk-ieol pozvao je Kinu da izvrši pritisak na Severnu Koreju da izvrši denuklearizaciju, tvrdeći da je to u interesu Pekinga jer tenzije sa Severnom Korejom donose više američkih vojnih sredstava u region.

Han je direktno kritikovao Kinu, rekavši da bi voleo da postane zemlja koja se više zasniva na pravilima i koja poštuje univerzalne vrednosti.

Seul je prošlog meseca nagovestio da razmatra mogućnost nabavke nuklearnog oružja ili smeštaja američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji ukoliko se odnosi sa Pjongjangom dodatno pogoršavaju - prenela je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku