UNIŠTENA POLOVINA ENERGETSKIH OBJEKATA: Kijevski režim u strašnim problemima, a Rusi su preuzeli inicijativu na istočnom frontu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

13. 12. 2022. u 08:00

U TELEFONSKOM razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski je kazao da su im ruske rakete i dronovi uništili 50 odsto energetske infrastrukture.

УНИШТЕНА ПОЛОВИНА ЕНЕРГЕТСКИХ ОБЈЕКАТА: Кијевски режим у страшним проблемима, а Руси су преузели иницијативу на источном фронту

Foto AP

Posebno u teškoj situaciji su Kijevska oblast, Odesa, četiri oblasti na Zapadu Ukrajine kao i Dnjepropetrovska oblast.

Bajden je odgovorio da je za SAD prioritet da pojača PVO Ukrajine. Podsetio je da je američka administracija u decembru izdvojila dopunska pomoć Ukrajini u kojoj su municija i vojna tehnika vredni 275 miliona dolara. U toj pomoći su i sistemi za borbu protiv bespilotnih letelica.

U ministarstvu energetike Ukrajine prognoziraju da će tek na proleće uspeti da poprave većinu oštećenih trafostanica i drugih elektroobjekata, jer nemaju nužnu opremu. Za kompletnu obnovu im je potrebno najmanje dve godine.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je nemačkom TV kanalu ARD rekao da je realno da cela Ukrajina ostane bez struje. Ali, smatra da ni to ne bi uticalo da Ukrajinci masovno počnu da beže iz zemlje, već bi se preselili u predgrađa i seoske rejone, gde se mogu grejati ložeći drva.

Dok Zelenski umiruje građane da rukovodstvo Ukrajine koordinira aktivnost u dogovoru sa Vašingtonom, u Kijevu ne skrivaju nezadovoljstvo što im Nemačka ne šalje tenkove.

Kuleba kaže da ne razume zašto im Berlin ne šalje tenkove "leopard-2".

- Kako to da nam artiljeriju mogu slati, a tenkove ne mogu? - javno je pitao Kuleba.

Posledice raketiranja u Ukrajini, Foto AP

Na istočnom frontu Ukrajine sada inicijativu imaju ruske jedinice. Pomeranja su mala, mada ukrajinska vojska ima velike gubitke, što više ne može da se skriva. Kijev je prisiljen da u zonu najintenzivnijih borbi pošalje veću grupu lekara. Denis Pušilin, predsednik Donjecke republike koja se pripojila Rusiji, kaže da na svim delovima fronta ruske jedinice napreduju, ali na nekim delovima se dnevno napreduje 100 metara, na nekim čak i manje.

Rusi uglavnom razbijaju rovovske linije Ukrajinaca artiljerijom i avijacijom, a vojnici retko jurišaju, jer je zadatak da se polako osvaja prostor kako bi gubici vojnika bili što manji. Ostaje cilj da se oslobodi cela teritorija Donjecke narodne republike. Jedan deo zapadnih administrativnih granica Donbasa i dalje je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Sada se vode glavne borbe u pravcu gradova Soledara i Ugljedara, Artjomovska i Marinke.

Ilustracija V. N.

Artjomovsk je za obe strane veoma važan. Ako Rusi osvoje Artjomovsk, to im otvara put ka Slavjansku i Krematorsku. Osvajanjem Marinke Rusi bi došli iza leđa ukrajinskim jedinicama u Ugljedaru. Pušilin je izjavio da je Marinka već 70 odsto od kontrolom ruske vojske.

Kasnije bi iz Ugljedara Rusi mogli da napadnu jedinice ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti. U Ministarstvu odbrane Rusije saopštili su da koriste mnogohvaljene raketne komplekse "iskander" za uništavanje ukrajinskih vojnih objekata.

Rusi procenjuju da su u Zaporoškoj oblasti Ukrajinci skoncentrisali oko 50.000 vojnika.

Njihov zadatak je da zauzmu Energodar i Zaporošku atomsku centralu koju su do sada više puta neuspešno pokušavali da osvoje.

Foto AP

OLENA GOST U PARIZU

PRVA dama francuske Brižit Makron ugostila je juče suprugu predsednika Ukrajine Olenu Zelensku. Dočekala je na vratima Jelisejske palate. Ovo je prva poseta Zelenske Francuskoj od izbijanja rata u Ukrajini. Dve prve dame su se već videle u septembru na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku. Osim razgovora o izbeglicama, bilo je planirano i da zajedno posete školu.  Prva dama Ukrajine sastala se i sa direktorkom Uneska Odri Azulaj (na slici).

GENERAL ZA GAĐANjE CRVENOG TRGA?!

FRANCUSKOG penzionisanog generala Mišela Jakovlefa koji je predložio Ukrajincima da gađaju Crveni trg u vreme sledeće parade na Dan pobede 9. maja, poznati novinar i ruski senator Aleksej Puškov nazavao je "političkim idiotom". General Jakovlef, koji je dao Ukrajincima predlog preko francuskog TV kanala, od 2012. do 2014. godine bio je zamenik načelnika štaba objedinjenih snaga NATO u Evropi. Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da huškanje zapada rukovodstva u Kijevu može da dovede do katastrofalnih posledica.

BUT DOBIO PARTIJSKU KNjIŽICU

RUSKI trgovac oružja Viktor But koji je, posle 14 godina boravka u američkom zatvoru, razmenjen za američku košarkašicu koja je igrala u Rusiji, a bila je osuđena u Moskvi zbog narkotika, već je krenuo u političke vode. Predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki saoštio je da je Viktor But primljen u njihovu partiju.

Foto TASS

Slucki mu je lično uručio partijsku knjižicu. Amerikanci su Buta osudili na 25 godina robije. But je po povratku u zemlju podržao rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Da podsetimo, partiju LDPR je osnovao pokojni Vladimir Žirinovski. But je izjavio da zasada ne namerava da se kandiduje na bilo kojim izborima.

* * * * * * * *

VERNIKE TERAJU DA PEVAJU UKRAJINSKU HIMNU

UKRAJINSKI nacionalnisti ulaze u hramove Ukrajinske pravoslavne crkve čije sveštenike optužuju da su proruski orijentisani i teraju vernike da pevaju ukrajinsku himnu.

Onima koji im se javno suprotstavljaju da, umesto molitvi, pevaju ukrajinsku himnu nacionalisti govore da se spakuju i napuste zemlju. Neki od vernika snimili su incidente i stavili ih na internet. Sve te provokacije u hramovima režira ukrajinska služba bezbednosti koja nastavlja da zajedno sa ukrajinskom gardom pretresa crkve i sveštenike koji u njima rade.

Foto AP

Sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne Moskovskoj patrijaršiji preživljavaju teške dane, jer ukrajinska policija pravi crne spiskove sveštenika kojima će se suditi.

Dovoljno je da se nađu knjige u kojima se spominje ruski patrijarh Kiril, pa da se sveštenici optuže za rusku propagandu. Oni sveštenici koji imaju i ruski pasoš proglašavaju se ruskim špijunima. Tako je pod sankcije stavljeno još sedam sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve, koja nije prekinula odnose sa Moskovskom patrijaršijom.

Zelenski je najavio da će Državna služba za slobode veroispovesti dobiti nove punomoći koje će garantovati "duhovnu nezavisnost Ukrajine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)