BOLUARTE PROGLASILA VANREDNO STANJE: Protesti širom Perua nakon opoziva bivšeg predsednika

Novosti online

12. 12. 2022. u 12:03

NOVA peruanska predsednica Dina Boluarte proglasila je u vanredno stanje u regionima sa „visokim nivoom društvenog sukoba” zbog protesta koji su počeli posle opoziva bivšeg predsednika Pedra Kastilja.

БОЛУАРТЕ ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Протести широм Перуа након опозива бившег председника

Foto: Printskrin/Jutjub/AP

- Objavljujem vanredno stanje u oblastima sa visokim nivoom društvenih sukoba - rekla je Boluarte u obraćanju građanima zemlje, prenose društveni mediji.

Boluarte je takođe najavila da će u Peruu biti održani prevremeni predsednički izbori u aprilu 2024. godine.

Demonstracije su u nedelju održane u peruanskoj prestonici Limi, kao i u Apurimaku, Kahamarki, Arekipi, Lambajeku i Iki, prenose lokalni mediji.

Građani Perua, sindikati i druga udruženja zahtevaju hitne predsedničke izbore.

Parlament Perua opozvao je Kastilja 7. decembra, a Boluarte, tadašnja premijerka, istog dana je položila zakletvu kao novi predsednik, obećavajući da će služiti do kraja Kastiljovog mandata, do jula 2026. godine.

Kastiljo, koji je pokušao da raspusti parlament pre glasanja, uhapšen je nakon postupka opoziva, a peruansko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv njega pod optužbom za pokušaj državnog udara i zločine protiv države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)