BROJ "GRAĐANA RAJHA" PORASTAO NA 23.000: Nemačka ministarka pozvala na sveobuhvatno suzbijanje pokreta

Novosti online

12. 12. 2022. u 10:40

BROJ ekstremista krajnje desnice koji poriču legitimitet današnje Nemačke dostigao je 23.000, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer za list "Bild am zontag" u nedelju. Ona je pozvala na sveobuhvatno suzbijanje pokreta "Građani Rajha" (orig. Rajhsburger).

БРОЈ ГРАЂАНА РАЈХА ПОРАСТАО НА 23.000: Немачка министарка позвала на свеобухватно сузбијање покрета

Foto: Tviter printskrin/ Sotiri Dimpinoudis

Prema Fezerovoj, zajednica "Građani Rajha", koja odbacuje trenutni politički sistem i granice zemlje, porasla je za 2.000 članova tokom prošle godine. Ona je rekla da se 10 odsto u grupi smatra spremnim na nasilje.

Policija je u sredu uhapsila 25 rajhsburgera, ili samozvanih 'građana Rajha', koji su osumnjičeni da su planirali državni udar. Za vođu grupe imenovan je 71-godišnji Hajnrih XIII, princ od Rojsa i član manje nemačke aristokratske porodice.

- Ne radimo sa bezopasnim ludacima, već sa osumnjičenima za terorizam, koji su sada u pritvoru i čekaju na suđenje - rekla je Fezerova, dodajući da je prošle godine zabeleženo 239 nasilnih akata građana Rajha i da je najmanje 1.050 ljudi imalo dozvolu za oružje. Ministar je pozvao na "maksimalni pritisak" na zajednicu i rekao da će vlada "dodatno pooštriti zakone o oružju".  

Nemačka policija je u aprilu uhapsila četiri osobe koje su povezane sa pokretom "Građani Rajha" zbog sumnje da su planirale otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije