"BOLJA BUDUĆNOST ZA BOLESNU DECU": Nova tehnologija lečenja leukemije dala reultate kod engleske devojčice

Tanjug

11. 12. 2022. u 15:27

LEKARI iz Lestera u Velikoj Britaniji saopštili su danas da je tinejdžerki oboleloj od T-leukemije ta bolest u recesiji nakon nove terapije genetske izmene donihranih T-ćelija.

БОЉА БУДУЋНОСТ ЗА БОЛЕСНУ ДЕЦУ: Нова технологија лечења леукемије дала реултате код енглеске девојчице

Foto: Ilustracija/Unsplash

Kako prenosi Gardijan, naučnici su po prvi put izmenili ''bazu'' jednog slova genetskog koda na doniranim T-ćelijama i tako kod pacijentkinje omogućili da one napadaju samo bolesne ćelije, kao i da nakon hemoterapije ne pogađaju zdrave ćelije.

- Ovo je bio najsofisticiraniji ćelijski inženjering do sada, i otvara put za druge tretmane i na kraju bolju budućnost za bolesnu decu - izjavio je imunolog profesor Vasim Kasim, jedan od vođa projekta

Tinejdžerka je pre ovog tretmana bila podvrgnuta hemoterapiji i transplantaciji koštane srži u pokušaju da se bolest ublaži, ali nikad nije postigla potpunu remisiju, ali nakon genetski izmene doniranih T-ćelija, više od šest meseci je bez leukemije.

T-ćelijska leukemija je rak koji pogađa klasu belih krvnih zrnaca poznatih kao T-ćelije, tako da one počnu prebrzo da rastu i tako ometaju proizvodnju krvnih zrnaca u telu.

Standardni tretmani uključuju transplantaciju koštane srži i hemoterapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024