BOLTON BESAN ZBOG RAZMENE ZATVORENIKA: Umesto Grinerove hteo bivšeg marinca optuženog za špijunažu

Đ.G.

10. 12. 2022. u 09:02

BIVŠI američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton osudio je u četvrtak razmenu zarobljenika na visokom nivou sa Rusijom, rekavši da je to znak slabosti koja ohrabruje „teroriste i odmetničke države“.

БОЛТОН БЕСАН ЗБОГ РАЗМЕНЕ ЗАТВОРЕНИКА: Уместо Гринерове хтео бившег маринца оптуженог за шпијунажу

Foto: Tanjug-AP

- Zamena zatvorenika But-za-Griner nije trgovina, to je američka predaja. Ovako ne izgleda američka snaga. Teroristi i odmetničke države se smeju - napisao je Bolton na Tviteru .

Ruski državljanin Viktor But, osuđen u SAD na 25 godina zatvora zbog krijumčarenja oružja, razmenjen je za košarkašku zvezdu Britni Griner, koja je u avgustu osuđena na devet godina u ruskoj kaznenoj koloniji zbog trgovine drogom. Trgovina se odvijala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

SAD i Rusija su obojicu pomilovali pre razmene, u kojoj su posredovali UAE i Saudijska Arabija, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su dve zalivske države objavile u četvrtak.

Iako Bolton nije elaborirao zašto je razmenu smatrao „predajom “, većina kritika upućenih predsedniku Džo Bajdenu odnosila se na činjenicu da je odabrao Grinerovu iz VNBA umesto Pola Vilana, penzionisanog američkog marinca koji je osuđen za špijunažu 2020. godine i osuđen na 16 godina.

SAD smatraju optužbe protiv Vilana „potpuno nelegitimnim“, rekla je novinarima u četvrtak popodne sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer koja je dodala da je izbor na kraju bio „ili vratiti Britni kući ili nikog“. Bajden „nikada neće prestati da radi“ da obezbedi Vilanovo oslobađanje, dodala je ona.

Upitan o ulozi Saudijske Arabije i UAE u razmeni, Žan-Pjer je rekao da "nije bilo posredovanja" i da su za stolom bile samo Rusija i SAD.

- Lično gledano, Britni je više od sportiste, više od olimpijaca, ona je važan uzor, inspiracija milionima Amerikanaca, posebno LGBTKI+ Amerikancima i obojenim ženama - dodao je Žan-Pjer, koji je i sam napravio naslovi kao prva crna lezbejka koja je govorila za Belu kuću.

Bolton je dugogodišnji spoljnopolitički jastreb, koji je bio savetnik predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost između aprila 2018. i septembra 2019. Nakon što je otpušten, verovatno zato što je upropastio nuklearne pregovore sa Severnom Korejom, postao je otvoreni Trampov kritičar. Iako nikada nije bio na izabranoj funkciji, Bolton je prošle nedelje rekao da bi bio voljan da se kandiduje za republikansku nominaciju 2024. ako se drugi kandidati GOP-a ne „odreknu“ 45. predsednika - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega