BUKUREŠT I SOFIJA LJUTI ZBOG ŠENGENA: Rumuni pozvali svog ambasadora u Beču na konsultacije, protest Bugara

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Brisela

10. 12. 2022. u 06:33

OD želja Bukurešta i Sofije da konačno, 15 godina posle stupanja u EU, uđu i u šengenski prostor bez graničnih kontrola, neće, zasada, biti ništa.

БУКУРЕШТ И СОФИЈА ЉУТИ ЗБОГ ШЕНГЕНА: Румуни позвали свог амбасадора у Бечу на консултације, протест Бугара

Foto Tanjug/AP

Princip slobodnog kretanja unutar EU isprečio se između Rumunije i Bugarske, s jedne strane, i Austrije i Holandije, s druge zbog navodnog pojačanog krijumčarenja izbeglica ka Zapadu. Bukurešt i Sofija su gnevni.

U Beču smatraju da se prebacivanje organizuje u Bugarskoj, preko Srbije i Rumunije. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner je rekao da je glasao protiv zbog 75.000 ilegalnih migranata u njegovoj zemlji.

- Predložio sam da se pristup odloži, kao i da se u septembru, na primer, ponovo glasa. Posle toga moći ćemo da kažemo da li su mere koje je najavila Evropska komisija u akcionom planu urodile plodom - poručio je Karner, ističući da je "ljut jer se preko noći pravni akt našao na stolu".

Ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku predao je ambasadorki Austrije protestnu notu. Poručujući da će stav Austrije imati direktne posledice po bileteralne odnose, Bukurešt je pozvao svog ambasadora u Beču da se vrati na konsultacije.

Bukurešt je uložio protest zbog izjave austrijskog kancelara Karla Nehamera da rumunske vlasti zbog ulaska u Šengen vrše pritisak na austrijske kompanije koje posluju u toj zemlji. A u Sofiji su ogorčeni zbog izjave holandskog premijera Marka Rutea da bugarska granica može da se pređe uz mito od 50 evra i da je zbog toga blokirao kandidaturu ove zemlje.

- Umesto evropske solidarnosti, Bugarska dobija cinizam - istakao je bugarski predsednik Rumen Radev, dok Sofija traži od Holanđana dokaze za ovakve tvrdnje.

Tako je na delu ponovo rascep između novih i starih članica.

- Ako centralnoevropske zemlje koriste veto, to je kraj sveta i uništavanje evropskog jedinstva, ali kada veto koriste države Zapadne Evrope, to je u redu - napisao je mađarski ministar.

Zbog stava zvaničnog Beča, zažalila je i nemačka šefica diplomatije Analena Berbok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...