PUTIN RAZOČARAN U ANGELU MERKEL: Ipak smo mislili da će nemačke vlasti, iako su podržavale Kijev, da budu iskrenije

Novosti online

09. 12. 2022. u 17:17

KOMENTARIŠUĆI izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je odluka o Sporazumima iz Minska bila doneta samo da bi se Kijevu dalo više vremena kako bi ojačao i spremio za vojni sukob, ruski lider Vladimir Putin je rekao da ove reči pokazuju da je Moskva bila u pravu što je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

ПУТИН РАЗОЧАРАН У АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Ипак смо мислили да ће немачке власти, иако су подржавале Кијев, да буду искреније

Foto: AP Photo/Gero Breloer

Komentari Merkelove su, dodao je Putin, neočekivani i razočaravajući.

- Ipak smo mislili da će nemačke vlasti, iako su podržavale Kijev, da budu iskrenije po ovom pitanju - poručio je ruski predsednik. 

Poverenje između Moskve i Zapada, kako kaže, već je "skoro na nuli", ali posle ove izjave "nije jasno kako dalje pregovarati – sa kim i uz kakve garancije". Poručio je da je Moskva i dalje otvorena za dijalog, ali se zapitao kome uopšte može verovati. 

- Svejedno, na kraju ćemo morati da pregovaramo. Mnogo puta sam rekao da smo spremni za te dogovore, otvoreni smo, ali to nas tera da razmišljamo, naravno, s kim imamo posla - rekao je ruski predsednik.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ne veruje izjavama Merkelove da su zapadne zemlje na pregovorima Normandijske četvorke o rešavanju sukoba u Donbasu u Minsku 2015, želele da prevarom dobiju na vremenu kako bi ojačali ukrajinsku armiju.

- Izneo sam svoje gledište o tome  predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Ako je bilo kako ona kaže, to je odvratno. Ni ja nisam ovo očekivao, a ni predsednik Rusije koji je rekao da ga je iznenadio takav napad Angele Merkel. Ponašala se odvratno, hoće da bude u trendu - rekao je Lukašenko u intervjuu za televiziju Rusija 24, a prenele su RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Prema njegovim rečima, sporazumi iz Minska o Donbasu i pozicija Merkelove, kao i drugih, uključujući bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, tada su bili veoma ozbiljni.

- Posle sastanaka u Minsku ceo svet je pričao o tome da je konačno napravljen korak napred i potpisani sporazumi, rat je prestao, ljudi su prestali da ginu. Sve je to pozitivno ocenjeno - rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je izrazio čuđenje kako je moguće danas na toj pozadini reći da su oni sa Porošenkom, bivšim predsednikom Francuske Fransoa Olandom, "koga je ona vodila za ruku pred mojim očima", navodno izveli tajnu operaciju, prevarili sve, pre svega, Rusiju i Putina.

- Onda su svi u svetu imali pauzu i priliku da pripreme ukrajinsku vojsku za ovaj rat. Čak i ako je to onako kako sada pokušavaju da predstave, zašto sada zavijati i jaukati kada je rat - upitao se Lukašenko.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama