BROJ PREMINULIH MALIŠANA PORASTAO NA 15: Zdravstvene vlasti u Britaniji pokrenule istragu o širenju streptokoka

Novosti online

08. 12. 2022. u 16:55

U BRITANIJI je od posledice Streptokoke A ove zime preminulo 15 mališana, saopštili su zvaničnici.

БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ МАЛИШАНА ПОРАСТАО НА 15: Здравствене власти у Британији покренуле истрагу о ширењу стрептокока

Foto: Ilustracija/Unsplas

Podsetimo, u poslednje dve nedelje iz kraljevstva samo stižu vesti o deci koja su preminula od posledica streptokoka.

Zdravstvene vlasti su nakon ovih slučajeva pokrenule opsežnu istragu, kako bi se utvrdilo kako je došlo do širenja infekcije među učenicima širom zemlje.

Streptokok predstavlja grupu bakterija koju čine 103 vrste streptokoka. Postoje vrste streptokoka koje nisu patogene i deo su normalne bakterijske flore ljudskog organizma tzv. mikrobiote. Streptokokne infekcije ne treba mešati sa stafilokoknim, jer one predstavljaju drugu grupu infekcija koje su zapravo znatno manje opasne po zdravlje i ne izazivaju toliko komplikacija.

Piogeni streptokok jedan je od najvažnijih bakterijskih patogena koji uzrokuje bolesti kod ljudi. Izaziva mnogobrojna oboljenja sa različitom lokalizacijom.

Izvor zaraze jesu oboleli ili kliconoše, dok je kod dece kliconoštvo mnogo češće nego kod odraslih. Bolest se od zaraženog može dobiti u roku od 10 dana.

Nelečeni bolesnici, naročito oni sa gnojnim iscetkom iz nosa i ždrela mogu širiti infekciju nedeljama i mesecima.

Ista bakterija od početka godine do danas izazvala je bolest kod 184 dece u Beogradu. Kako za Telegraf.rs kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, od januara 2022. do danas prijavljeno je 15 epidemija izazvanih streptokokom tip A.

Poslednje dve epidemije su, kako je Telegraf.rs pisao, prijavljene u dva vrtića - u jednom epidemija šarlaha i streptokoka, a u drugom samo streptokoka. Deca su izolovana iz vrtićkih grupa, a u vrtićima u kojima su boravila sprovedene su neophodne mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku