NOVI KADROVI SA RATIŠTA: Opšte slavlje ovih dana među džihadistima ISIS-a u Siriji (FOTO)

Novosti online

04. 12. 2022. u 23:59

ĆELIJE ISIS-a u Siriji zaklele su se na vernost novom vođi terorističke grupe Abu al Huseinu al-Hašimiju al-Kuraišiju.

НОВИ КАДРОВИ СА РАТИШТА: Опште славље ових дана међу џихадистима ИСИС-а у Сирији (ФОТО)

Foto Arhiva VN

Imenovanje Abu al-Huseina za novog vođu ISIS-a objavljeno je u zvaničnoj audio poruci koja je objavljena 30. novembra. Lider je nasledio Abu al-Hasana al-Hašimija al-Kuraišija.

Amak, glavna novinska agencija ISIS-a, objavila je fotografije na kojima se vide teroristi u različitim delovima Sirije koji se zaklinju na vernost svom novom vođi.

ISIS održava prilično veliko prisustvo u centralnom regionu Sirije, gde njene ćelije već oko četiri godine vode pobunu protiv vladinih snaga. Teroristička grupa je takođe prisutna u južnom regionu pod kontrolom vlade. Njen bivši vođa Abu al-Hasan ubijen je tamo u zajedničkoj bezbednosnoj operaciji vladinih snaga i bivših pobunjenika sredinom oktobra.

Područja pod turskom okupacijom u severnom regionu i severozapadnom regionu Velikog Idliba, koji drži Hajat Tahrir al-Šam povezan s Al Kaidom, dom su velike mreže ćelija ISIS-a. Mnogi visoki lideri terorističkih grupa ubijeni su u američkim napadima i napadima bespilotnih letelica u dva regiona u poslednjih nekoliko godina.

ISIS je takođe prisutan i aktivan u severoistočnom regionu gde koalicija predvođena SAD i njen zastupnik, Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, imaju kontrolu. Teroristička grupa ima posebno jak uticaj na periferiji grada Rake i jugoistočnom delu Deir ez Zora.

Prisustvo terorističke grupe u Siriji verovatno neće uskoro prestati. Međutim, pritisak svih zaraćenih strana u zemlji bez sumnje otežava ćelijama grupe da funkcionišu kao i ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista