RODITELJI U FRANCUSKOJ SE POBUNILI: "Škola ne sme da ispašta zbog nestanka struje"

Đ.G.

03. 12. 2022. u 16:50

ZATVARANjE škola za borbu protiv energetske krize u Francuskoj je neprihvatljivo, objavile su ove nedelje grupe francuskih roditelja, nakon što je vlada naložila regionalnim vlastima da se pripreme za potencijalne lokalizovane nestanke struje.

РОДИТЕЉИ У ФРАНЦУСКОЈ СЕ ПОБУНИЛИ: Школа не сме да испашта због нестанка струје

Foto: Profimedia

Planeri nisu dali prioritet školama u slučaju ograničenja mreže za snabdevanje energijom tokom zime.

- Roditelji ne žele zatvaranje škola. Videli smo uticaj zatvaranja na studente - rekla je u četvrtak za BFM TV Valeri Desuše, zamenica sekretara Nacionalne unije autonomnih udruženja roditelja (UNAAPE), misleći na blokade tokom pandemije Kovid-19.

Ona je dodala da je „nezamislivo“ da se škole ne tretiraju kao prioritet tokom energetske krize.

- Želimo da škole budu otvorene po svaku cenu - rekla je Desuše. „Obrazovanje dece ne možemo staviti na drugo mesto.”

Potpredsednik Federacije roditelja za javno obrazovanje (PEEP) Laurent Zamekovski takođe je pozvao da škole budu prioritet, rekavši: „Tokom zdravstvene krize, učinili smo sve da škole ostanu otvorene, a sada će energetska kriza biti razlog".

Grupa je u sredu objavila saopštenje u kojem se tvrdi da se „energetska štednja ne može učiniti na štetu zdravlja i budućnosti studenata“.

Kako prenosi Frans info radio, vladin plan podrazumeva potencijalne prekide rada između 8 i 13 časova i između 18 i 20 časova koji bi mogli da traju i do dva sata. Prioritetne lokacije su bolnice, policijske stanice i vatrogasne stanice, ali ne i škole, koje bi mogle biti prinuđene da otkažu neke časove.

- Ne kažemo da će biti isključenja struje, ali da to nije nemoguće - rekao je portparol vlade Olivije Veran u četvrtak. Francuska, zajedno sa mnogim drugim evropskim zemljama, traži načine za uštedu energije i priprema se za moguće prekide u radu dok zapadne države pokušavaju da obuzdaju ruski izvoz nafte i gasa u sklopu sankcija zbog ukrajinskog sukoba - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)