KINA ODGOVORILA NA NOVU INDO-PACIFIČKU STRATEGIJU KANADE: "Odigrali ste sramotnu ulogu - suočićete se sa sramnim neuspehom"

Novosti onlajn

28. 11. 2022. u 19:28

IZ KINESKE ambasade u Kanadi poručili da Otava svojim pristupom ugrožava regionalnu stabilnost i mir i pozvali vlasti da prekinu s političkim manipulacijama.

КИНА ОДГОВОРИЛА НА НОВУ ИНДО-ПАЦИФИЧКУ СТРАТЕГИЈУ КАНАДЕ: Одиграли сте срамотну улогу - суочићете се са срамним неуспехом

Foto: V. Mijatović

Pojedine zapadne zemlje, koje potkopavaju međunarodni poredak i suverenitet drugih država, istinske su svetske sile koje ugrožavaju svetski mir, a Kanada je, u tom smislu, odigrala sramotnu ulogu, saopšteno je iz Ambasade Narodne republike Kine u Kanadi.

Diplomatsko predstavništvo reagovalo je povodom objavljivanja kanadske Indo-pacifičke strategije u kojoj se navodi da je Kina "remetilačka svetska sila", da želi da oblikuje međunarodni poredak u skladu sa "interesima i vrednostima koji sve više odstupaju od naših", zbog čega Kanada najavljuje veće vojno i obaveštajno prisustvo u regionu.

Kina snažno odbacuje ovakve navode i klevetničke ocene koje su o njoj izrečene u kanadskoj strategiji, rekao je portparol ambasade, a preneo je "Global tajms".

On je istakao da Kanada na potpuno pogrešan način tumači kinesku domaću i međunarodnu politiku, a na potpuno je pogrešnom tragu kada govori o vođstvu Komunističke partije Kine, ugrožavanju kineskih nacionalnih interesa i izazivanja geopolitičkih sukoba u regionu.

- Dani kada su zapadne države naređivale zemljama u razvoju odavno su prošli. Kina neće tolerisati nikakvo spoljašnje mešanje u pitanja u vezi sa Tajvanom, Hong Kongom i regionom Sinđan - naglašavaju u kineskoj ambasadi.

Pokušaji da se odvoji kineska vlada od svog naroda samo otkrivaju kanadsko nepoznavanje Kine i osuđeni su na propast.

Kanada se poziva da prestane da sabotira regionalni mir i stabilnost, kao i da prekine sa političkom manipulacijom pitanja u vezi sa Kinom.

- U suprotnom, suočiće se sa sramnim neuspehom i snažnim kontramerama kineske strane - naveli su iz diplomatskog predstavništva.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili