SKANDAL U VATIKANU: Papa prisluškivan, kardinal arčio pare Svete stolice

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

26. 11. 2022. u 07:30

JEDNA od najvećih afera ovih dana potresa Vatikan s papom Franjom i kardinalom Anđelom Bečuom u glavnoj ulozi, a sada je otkriveno i da je neovlašćeno sniman razgovor sa poglavarom Rimokatoličke crkve, neposredno posle teške operacije, koju je jedva preživeo.

СКАНДАЛ У ВАТИКАНУ: Папа прислушкиван, кардинал арчио паре Свете столице

Foto AP

 Beču, koji je na optuženičkoj klupi zbog finansijskih malverzacija, nazvao je papu u julu prošle godine, odmah pošto je operisan, i nastojao da ga uvuče u svoje prljave poslove.

Papa Franja, koji nije znao da kardinal taj razgovor snima, još u bolovima posle operativnog zahvata na crevima, tražio je da mu kardinal pismeno dostavi zahtev za isplatu 350.000 evra izvesnoj Ceciliji Maronji za otkup redovnice u Africi. Beču je očito mislio da će bolesni papa dati "zeleno svetlo" za transakciju, pa kasnije niko neće moći da ga tereti za proneveru novca, ali se preračunao. Papa nije naseo, a onda su istražitelji kod Bečuove rođake pronašli sporni snimak kojom je kardinal pokušao da izbegne kazneni progon.

Kardinal Anđelo Bečuo, Foto AP

Snimak je preslušan na sudu, ali novinari su morali da napuste prostoriju. Oni koji su ga čuli tvrde da je papa bio zbunjen što ga kardinal zove u trenutku dok se oporavlja, ali se pribrao i u više navrata tražio da mu se sve dostavi pismeno.

Kasnije je za Bečua sve krenulo po zlu. Ustanovilo se da su on i njegova prijateljica Maronji trošili novac, ne za otkup otete kolumbijske redovnice od strane Al Kaide, već za luksuzne proizvode, parfeme i kupovinu nameštaja i odeće. Vatikanski istražitelji došli su i do šokantnih podataka oko kupovine bivše Harodsove zgrade u Londonu, a kardinal je crkvene pare trošio na sve strane, zajedno sa još devet saradnika, kojima se takođe sudi. Bude li osuđen, što je gotovo sigurno, biće i prvi kardinal u novijoj istoriji Crkve koji će sedeti u zatvoru kao kriminalac, dok je donedavno bio na jednom od najviših položaja i vodio uticajnu kongregaciju za proglašenje svetaca.

Ne pamti se ni u eri modernih tehnologija da je neko neovlašćeno i tajno snimao razgovor sa papom, u nameri da ga diskredituje i ucenjuje. Zna se da je Beču koristio mobilni svoje rođake Marije Luis Zambrano, koja je takođe bila prisutna dok je kardinal zvao bolesnog papu i sugerisao mu da odobri isplatu. Kako suđenje napreduje, tako se otkrivaju mnogi detalji kriminalne hobotnice u režiji Bečua i njegovog brata, koji su organizovali posao u mafijaškom stilu, krivotvoreći i falsifikujući dokumente. Kardinal i krug oko njega prebacivao je pare na sve strane sveta, a bio je otvoren i račun u Sloveniji.

 

UCENjIVALI VATIKAN

Sud sada nastoji da prikupi sve dokaze kako bi se videlo ko je sve učestvovao u poslovima sa kardinalom kog je papa Franja razrešio svih dužnosti i onemogućio mu da učestvuje u izboru novog poglavara Crkve. Mnogi od onih koje tužitelji terete za zločinačko udruživanje ucenjivali su Vatikan, a nije nemoguće da će do kraja sudskog procesa biti podignute i nove optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva