FBI KUPIO ZABRANJENI PROGRAM ZA ŠPIJUNIRANJE: Direktor priznao pred Kongresom da je agencija nabavila Pegazus

P. Z. S. / rt.com

14. 11. 2022. u 00:02 >> 00:02

FBI je kupio licencu za zabranjeni izraelski špijunski program Pegazus (Pegasus), priznao je direktor agencije Kristofer Rej na zatvorenoj sednici Kongresa u decembru, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa objavljenom u subotu.

ФБИ КУПИО ЗАБРАЊЕНИ ПРОГРАМ ЗА ШПИЈУНИРАЊЕ: Директор признао пред Конгресом да је агенција набавила Пегазус

Foto Shutterstock

Međutim, agencija je navodno prestala da ga koristi usred naleta negativnog publiciteta zbog primene alata.

Dok je Rej prvobitno tvrdio da je moćni program za hakovanje telefona kupljen 2018. samo „da bi mogao da shvati kako ga loši momci mogu koristiti“, interni dokumenti agencije i sudski zapisi koje je Tajms video otkrili su da su neki agenti planirali da ga koriste u krivičnim istragama i napravili detaljne planove kako da ubede rukovodstvo biroa da potpiše tu upotrebu. Prestali su da ga stvarno primenjuju samo zbog rastuće oluje lošeg PR-a, pošto je zloupotreba tehnologije od strane drugih vlada da bi špijunirala sopstvene građane, novinare i političke disidente izašla na videlo.

Sudski dokumenti takođe sugerišu da FBI nije u potpunosti isključio korišćenje Pegaza u budućnosti - ili primenu sličnog alata za hakovanje. Pegazus omogućava korisniku da daljinski preuzme kontrolu nad telefonom mete, pristupa porukama, kontaktima, mikrofonu i kameri bez njihovog znanja.

Ministarstvo trgovine SAD je prošle godine stavilo Pegazusovog programera, NSO Group, na crnu listu, zabranivši američkim kompanijama da posluju sa njima. Iako je NSO protestovao da se njegova tehnologija ne može koristiti za hakovanje američkih telefonskih brojeva, ona pravi sličan alat pod nazivom Fantom koji je dizajniran da uradi upravo to. FBI je testirao Fantom kao i Pegazus pre nego što je u julu 2021. zabranio sve inicijative za primenu proizvoda, navodi Tajms, što ukazuje da je možda razmišljao o hakovanju telefona Amerikanaca, ali i stranaca.

Senator Ron Vajden (D-Oregon) osporio je Rejevo selektivno priznanje, nazvavši ga „potpuno neprihvatljivim da direktor FBI daje lažno svedočanstvo o nabavci moćnih hakerskih alata od strane Biroa, a zatim čeka mesecima da iznese punu priču Kongresu i američkim narodu” u izjavi za Tajms. Biro „Amerikancima duguje jasno objašnjenje da li je buduća operativna upotreba alata NSO i dalje na stolu“, rekao je on. Rukovodstvo FBI je na kraju priznalo u pismu Vajdenu da je kupilo licencu „kako bi istražilo potencijalnu legalnu upotrebu proizvoda NSO“, kao i ranije priznate „potencijalne bezbednosne zabrinutosti“.

Kongres navodno priprema nacrt zakona kojim bi se vladinim agencijama zabranilo korišćenje stranih komercijalnih špijunskih alata kao što su Pegazus i Fantom (Phantom).

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)