G7 POKREĆE "GLOBALNI ŠTIT": Na klimatskom samitu UN pokrenut plan radi obezbeđenja sredstava za zemlje koje trpe klimatske katastrofe

Tanjug

14. 11. 2022. u 20:02

NA KLIMATSKOM samitu Ujedinjenih nacija COP27 danas je pokrenut plan Grupe 7 (G7) pod nazivom Globalni štit radi obezbeđenja sredstava za zemlje koje trpe klimatske katastrofe, mada neki učesnici dovode u pitanje efikasnost planirane šeme.

Г7 ПОКРЕЋЕ ГЛОБАЛНИ ШТИТ: На климатском самиту УН покренут план ради обезбеђења средстава за земље које трпе климатске катастрофе

Foto AP

Plan, koji koordiniraju Nemačka kao predsedavajući G7 i grupa V20 klimatski ranjivih zemalja, ima za cilj brzo obezbeđivanje sredstava za realizaciju unapred ugovorenog osiguranja i za finansiranje zaštite od katastrofa kao što su poplave, suše i uragani, kada do njih dođe, prenosi Rojters.

"Globalni štit", uz sredstva Nemačke od 170 miliona evra (175,17 miliona dolara) i još 40 miliona evra od drugih donatora, uključujući Dansku i Irsku, u narednih nekoliko meseci treba da se razvije u podršku koja će biti podeljena zemljama kao što su Pakistan, Gana, Fidži i Senegal, za pomoć kada ih zadese klimatske katastrofe.

Neke zemlje i aktivisti su, međutim, oprezni jer strahuju da će ovaj plan podriti napore da se postigne suštinski dogovor o finansijskoj pomoći za tzv. „gubitak i šetu“, odnosno za, kako kaže UN, nepopravljivu štetu nanetu globalnim zagrevanjem.

Nemačka ministarka za razvoj Svenja Šulce rekla je da Globalni štit ima za cilj da dopuni, a ne da zameni napredak dogovora o "gubitku i šteti".

- Ovde se ne radi o vrsti taktike da se izbegnu formalni pregovori o aranžmanima za finansiranje gubitaka i štete. Globalni štit nije jedno i jedino rešenje za gubitke i štete. Zacelo ne. Potreban nam je širok spektar rešenja - naglasila je Šulce.

Neka istraživanja pokazuju da bi do 2030. godine ugrožene zemlje mogle da se suoče sa gubicima i štetama povezanim s klimom u iznosu od 580 milijardi dolara godišnje.

Ministar finansija Gane Ken Ofori-Ata, koji predsedava grupom V20 ugroženih zemalja, ocenio je da je pokretanje Globalnog štirta „davno zakasnelo“.

S druge strane, neke ranjive zemlje dovele su u pitanje fokus ovog plana na osiguranje, navodeći da premije osiguranja dodaju još jedan trošak državama koje su ionako u škripcu s novcem, a koje imaju niske emisije ugljenika i najmanje doprinose uzrocima klimatskih promena.

- Još nismo ubeđeni (da je ovo dobra šema), posebno elementi vezani za osiguranje. Korišćenje osiguranja je metoda u kojoj žrtva plaća, na početku samo u ratama - rekao je za Rojters Avinaš Persaud, specijalni izaslanik za klimatske finansije premijerke Barbadosa Mie Motli, dodajući da finansiranje gubitaka i štete treba da bude zasnovano na grantovima.

Za sada se ne zna koliko bi sredstava iz najavljenog "Globalnog štita" bilo u obliku grantova.

Mihai Robertson, pregovarač Alijanse malih ostrvskih država, koji poziva na stvaranje novog fonda UN za gubitke i štete u pregovorima ove sedmice, kaže da bi čak i subvencionisane premije osiguranja omogućile osiguravajućim kompanijama u bogatim zemljama da profitiraju na patnji siromašnih i ranjivih nacija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...