RAT U UKRAJINI: Da li Rusi spremaju nuklearni napad - oglasila se Bela kuća i otkrila svoja saznanja (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

26. 10. 2022. u 07:18 >> 00:32

U TOKU je 245. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini. U Hersonskoj oblasti ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva. Civili napuštaju oblast pod kontrolom Rusije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Да ли Руси спремају нуклеарни напад - огласила се Бела кућа и открила своја сазнања (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Amerikanci o ruskom nuklearnom napadu

SAD ne primećuju da se Rusija priprema da primeni "prljavu bombu" ili taktičko oružje u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Napadi u dve oblasti Ukrajine

U Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, koje se nalaze pod kontrolom Kijeva, odjekuju eksplozije.

Ukrajinci granatirali Šahtjorsk u DNR
Ruske diplomate upozoravaju na katastrofalne posledice: Nedopustivo učešće SAD u borbama u Ukrajini

- Već smo zvanično skrenuli pažnju visokim američkim zvaničnicima na nedopustivost bravoruznih izjava američkih vojnih komandanata. Vašington se sve više uključuje u sukob u Ukrajini, pretvarajući teritoriju zemlje u bojno polje sa Rusijom - navodi se u saopštenju ruskog amabasadora u Vašingtonu Antonova.

Šojgu poručio stranim kolegama: Rusija ne namerava da upotrebi nuklearno oružje

- Ministar odbrane ponovo je potvrdio svakom ministru da ne nameravamo da koristimo nuklearno oružje - rekao je Kelin u intervjuu za televiziju „Si-En-En“.

Takođe je dodao da su pojedini ministri odbrane stranih država pozitivno reagovali na predlog Šojgua da razgovaraju o mogućim provokacijama Ukrajine uz upotrebu „prljave bombe“.

Predsednik Gvineje Bisao preneo Zelenskom poruku Putina

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoku Embalo saopštio je da mu je tokom posete Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio spremnost za pregovore u Ukrajini.

- Juče sam bio u Rusiji sa predsednikom Putinom, koji me je zamolio da vam prenesem poruku, da razgovaram sa vama. On mi je rekao da je spreman za pregovore sa predsednikom Zelenskim - rekao je Embalo na brifingu sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Prema rečima predsednika Gvineje Bisao, sebe vidi kao „nosioca određenih impulsa koji doprinose poboljšanju odnosa” između Rusije i Ukrajine.

- Rekao sam u razgovoru sa Putinom, a to je moja vizija posle sastanka sa predsednikom Zelenskim, da ako Afrika kao kontinent može da uloži napore da se reši ovaj sukob, ja sam spreman, to je jedan od razloga zašto sam došao - dodao je on.

Stremousov tvrdi da su Ukrajinci pokušali da probiju odbranu u Hersonu

Oružane snage Ukrajine pokušale su da probiju odbranu na severu Hersonske oblasti, izjavio je zamenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- U Hersonskom pravcu, tokom dana, ukrajinski nacisti su očajnički pokušavali da prošire kontrolu nad delom fronta od Davidovog Broda do Iščenki sa 4 bataljonske taktičke grupe. Vazdušno-desantne jedinice, uz podršku artiljerije 42. motorizovane divizije, uspele su da odbiju sve napade i tako zadrže svoje položaje - napisao je Stremousov na Telegramu.

Snimci borbi na Soledarskom frontu
Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND.

ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

- Treba preduzeti pojačane mere bezbednosti kritične transportne i energetske infrastrukture. Upravo te objekte, kao i visoko naseljena područja, treba maksimalno zaštititi - rekao je Putin.

Naveo je da je sabotaža na gasovodima Severni tok u suštini uništavanje zajedničke evropske energetske infrastrukture, kao i da takvi akti nanose ogromnu štetu evropskoj ekonomiji, prenosi Raša tudej.

Oružane snage Ukrajine pokušale su da probiju odbranu na severu Hersonske oblasti

- U Hersonskom pravcu, tokom dana, ukrajinski nacisti su očajnički pokušavali da prošire kontrolu nad delom fronta od Davidovog Broda do Iščenki sa 4 bataljonske taktičke grupe. Vazdušno-desantne jedinice, uz podršku artiljerije 42. motorizovane divizije, uspele su da odbiju sve napade i tako zadrže svoje položaje - napisao je zamenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov na Telegramu.

Ukrajinci tvrde: Oboren ruski Ka-52

Ruski jurišni helikopter Ka-52 oboren je oko 17 časova u Berislavskom okrugu u Hersonskoj oblasti, tvrde iz vazduhoplovne komande "Jug" Ukrajinske vojske.

Foto: EPA

Vasil Nebenzja - Rusija poziva Zapad da utiče na Kijev kako bi on odustao od provokacije sa „prljavom bombom“

Stručnjaci IAEA uskoro dolaze u Ukrajinu zbog upozorenja da Ukrajina priprema „prljavu bombu“.

Kijevski režim već je završio tehničke pripreme za provokaciju sa „prljavom bombom“

- Stručnjaci ukrajinskog preduzeća "Južmaš" već su napravili model rakete za kompleks 'Iskander'. Planirano je da se njena bojeva glava napuni radioaktivnim materijalom, a zatim da je snage ukrajinske PVO 'obore' iznad Černobiljske nuklearne elektrane kako bi saopštili da je ruska strana lansirala nuklearni projektil - rekao je naš sagovornik.

Kako je precizirao, model rakete sistema „Iskander“ napravljen je na bazi projektila raketnog sistema „Točka U“.

- Nakon što "obore" model rakete, vlasti iz Kijeva nameravaju da pokažu zapadnim i ukrajinskim medijima delove makete i delove elektronike koji navodno pripadaju raketi 'Iskander' kako bi ubedili zapadnu javnost da je kriva Rusija - saopštio je naš sagovornik.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

Zarobljeni Azovac priznao zločin

- Pucao sam na civila tokom razmene vatre. Nisam video da je civil. Jednostavno sam refleksno ispalio hitac - rekao je pripadnik Azova koga je ruska vojska zarobila.

U celoj Ukrajini je objavljena vazdušna opasnost

Kako javljaju Ukrajinski mediji na teritoriji cele Ukrajine objavljena je vezdušna opasnost.

U Dnjepropetrovsku odjekuju eksplozije, pišu ukrajinski mediji.

Kijev ne grupiše 60.000 vojnika za napad na Herosn

Informacije da Kijev grupiše 60.000 vojnika za napad na Herson su laž, izjavio je Kiril Stremousov, zamenik gubernatora Hersonske oblasti.

„U protekla četiri dana operativna situacija na teatru vojnih dejstava u Hersonskoj oblasti ostala je nepromenjena, strane povećavaju brojnost svojih snaga, ali reči ukrajinske strane o gomilanju 60 hiljada vojnika za napad na Herson je namerna dezinformacija“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Rogozin posetio dobrovoljačke jedinice Donbasa

Bivši generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin saopštio je da je boravio u DNR u toku nedelje, te da je posetio nekoliko dobrovoljačkih jedinica Donbasa.

- Bio sam u DNR u toku nedelje. Cilj putovanja bio je, pre svega, praćenje pomoći koja je isporučena jednom od bataljona koji štite Donbas, koji me je direktno kontaktirao. Pomoć je prikupljena sopstvenim sredstvima – mojim i dvojice mojih prijatelja - rekao je Rogozin za ruske medije.

Prema njegovim rečima, sa grupom stručnjaka posetio je i nekoliko dobrovoljačkih jedinica Donbasa sa čijim se komandantima odavno poznaje i druži.

Rogozin je objavio na Telegramu fotografiju sa predsednikom Udruženja dobrovoljaca Donbasa Aleksandrom Borodajem. Kako je saopštio, sa njim i ruskim dobrovoljcima posetio je različite delove fronta.
Reznikov: Kontraofanziva u Hersonu teža nego na severoistoku

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u južnoj Hersonskoj oblasti zbog vremenskih prilika i specifičnosti terena pokazuje se mnogo težom nego što je to bio slučaj na severoistoku zemlje, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Istakao je da ruske snage u oblasti Hersona koriste kanale za snabdevanje vodom kao rovove, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare, izjavio je i da ne veruje da će ruski predsednik Vladimir Putin da upotrebi nuklearno oružje.

- Moje mišljenje je da Putin neće koristiti nuklearno oružje - naveo je Reznikov.

Stoltenberg odbacio tvrdnje Rusije da Ukrajina sprema "prljavu bombu"

Stoltenberg je ocenio da je ova ruska tvrdnja apsurdna i da svi NATO saveznici “odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu”.

Na pres konferenciji posle susreta sa premijerom Rumunije Nikolae Čuka, Stoltenberg je rekao da Rusija ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju rata i pored toga što, kao tvrdi, “predsednik Putin propada na bojnom polju”.

Iz tog razloga Putin "odgovara neselektivnijim napadima na ukrajinske gradove” i “opasnom nuklearnom retorikom”, kazao je Stoltenberg.

Novinari su pitali Stoltenberga za njegovo mišljenje o dužini ovog rata.

- Većina ratova se završava za pregovaračkim stolom. A u isto vreme znamo da ono što Ukrajina može da postigne za pregovaračkim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju. Dakle, treba da ojačamo njihovu poziciju za pregovaračkim stolu pružanjem vojne podrške - odgovorio je on.

Po njemu, NATO saveznici radu upravo to.

- Pošto je Ukrajina jača na bojnom polju, veća je verovatnoća da ćemo imati političko rešenje koje će obezbediti da Ukrajina prevlada kao suverena nezavisna nacija u Evropi - rekao prvi čovek Alijanse.

Stoltenberg je podvukao da vojna organizacija od 30 nacija „neće biti zastrašena, niti odvraćana od podrške pravu Ukrajine na samoodbranu onoliko dugo koliko je potrebno“.

Ukrajina poručila izbeglicama da se ne vraćaju pre proleća

Ukrajinska vlada preporučila je Ukrajincima koji su izbegli u inostranstvo da se ne vraćaju u zemlju pre proleća, zbog rastuće zabrinutosti kako će tokom predstojeće zime funkcionisati teško oštećena energetska infrastruktura.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorila je da oštećena elektromreža neće moći da obezbedi potrebno snabdevanje tokom zime i da će se situacija samo pogoršavati, javlja Gardijan.

Preporuka izbeglicama da se ne vraćaju u Ukrajinu pre proleća, usledila je nakon što je ispitivanje javnog mnenja pokazalo da sve više Ukrajinaca izražava želju da se vrati kući. 

Više od trećine energetskog sistema Ukrajine je oštećeno, izjavio je juče na konferenciji u Berlinu ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski, a građanima je već preporučeno da štede struju.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji čitave Ukrajine.

Eksplozije se čuju u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine.

Posledice diverzije u Hersonu.

Nepoznate osobe pokušale su da napadnu regionalno odeljenje unutrašnjih poslova u Hersonu, saopštila je služba za vanredne situacije.

- Oko 13 časova pokušan je napad na Dnjeprovsko okružno odeljenje unutrašnjih poslova grada Hersona kako bi došli u posed oružja. Napadači su uspeli da ispale jedan hitac iz ručnog protivtenkovskog bacača granata - rekao je predstavnik službe.

Putin: Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu"

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je upoznat sa planovima Kijeva da upotrebi "prljavu bombu".

Sa druge strane, Ukrajina, Sjedinjene Države, Britanija i Francuska odbacile su ranije tvrdnje Moskve da bi Kijev aktivirao takvu radioaktivnu napravu u Ukrajini i za to okrivio Rusiju. 

Putin o sabotažama na Severnom toku: Pojedini učesnici svetske politike „po svaku cenu pokušavaju da održe svoju poljuljanu hegemoniju

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da sabotaže na gasovodima "Severni tok" u "Severni tok 2" uništavaju panevropsku energetsku mrežu.

Prema njegovim rečima, pojedini učesnici svetske politike „po svaku cenu pokušavaju da održe svoju poljuljanu hegemoniju, da koriste širok spektar političkih, vojnih, ekonomskih i informacionih metoda i sredstava”.

- Ne preziru čak ni direktnu sabotažu - rekao je Putin i objasnio da je mislio na „organizaciju eksplozija na međunarodnim gasovodima Severni tok“.

- U stvari, govorimo o uništavanju panevropske energetske infrastrukture - citira Putina Interfaks.

Pri tome, primetio je, „ćute ko je to uradio, i nikoga to ne interesuje”.

Putin: Amerika koristi Ukrajinu kao udarnog ovna protiv Rusije

Ukrajina je postala instrument spoljne politike SAD, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema rečima ruskog lidera, ukrajinska država je skoro potpuno izgubila suverenitet, a teritorija koju kontroliše Kijev pretvorila se u poligon za biološke eksperimente.

- Sjedinjene Države koriste Ukrajinu kao udarnog ovna protiv Rusije - rekao je Vladimir Putin.

Putin nadgledao obuku snaga za strateško obuzdavanje

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je obuku snaga za strateško obuzdavanje i primio raport ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Putin je pratio vežbe iz situacionog centra Kremlja. On je putem video-linka saslušao izveštaj ministra odbrane i načelnika Generalštaba Valerija Gersimova.

Napad u Hersonu

Nepoznate osobe pokušale su da napadnu regionalno odeljenje unutrašnjih poslova u Hersonu, saopštila je služba za vanredne situacije.

- Oko 13 časova pokušan je napad na Dnjeprovsko okružno odeljenje unutrašnjih poslova grada Hersona kako bi došli u posed oružja. Napadači su uspeli da ispale jedan hitac iz ručnog protivtenkovskog bacača granata - rekao je predstavnik službe.

On je dodao da je u toku hapšenje napadača.

Šojgu razgovarao sa kineksim kolegom

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obavio je danas telefonski razgovor sa ministrom odbrane Indije Radžnathom Singom povodom mogućih provokacija Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju Ministarstva, Šojgu je istim povodom u onlajn režimu razgovarao i sa kineskim kolegom Vej Fengheom.

Rogozin stigao na front

Bivši šef državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin obilazi front u zoni specijalnih operacija u Ukrajini.

Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju

Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

- Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika... Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama - rekao je on.

Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim rečima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na levoj strani reke.

On je dodao i da trenutno ne postoje nikakve pretnje stabilnosti kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.

- Situacija je stabilna i za sada ne vidimo nikakve ozbiljne pretnje našoj liniji fronta - ocanio je Balicki.

Hersonska oblast neće biti predata

Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uverava zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da delujemo kao jedinstvena država - rekao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“.

SAD isporučile Ukrajini do dva miliona artiljerijskih projektila

Kijev je navodno dobio preko 1,9 miliona artiljerijskih projektila od Vašingtona, otkrivaju podaci koje je objavio Pentagon.

Tačnije, Ukrajini je isporučeno 903.000 standardnih 155 mm HE fragmentacijskih granata, 3.000 vođenih artiljerijskih granata M982 Excalibur, 7.000 protivoklopnih projektila i 180.000 granata za haubice kalibra 105 mm.

Artiljerijska municija je deo paketa vojne pomoći od 18,2 milijarde dolara koju je Ukrajini dodelila Bajdenova administracija.

"Ukrajina je postala američka kolonija"

Ukrajina je izgubila sposobnost da postoji kao država, zemlja je „okupirana od strane NATO-a“ i postala je „američka kolonija“, izjavio je predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin.

- O situaciji u Ukrajini. Potpuni gubitak nezavisnosti. Ukrajinu je okupirao NATO. Zemlja je postala kolonija Sjedinjenih Američkih Država. Kijevu se izdaju naređenja iz Vašingtona. Oružane snage Ukrajine kontroliše Pentagon - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

FOTO: Printskrin

SAD isporučile Ukrajini „NASAMS“

Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini prva dva protivvazdušna raketna sistema „NASAMS“, izjavio je generalni direktor proizvođača ovih sistema, američke kompanije „Raytheon Technologies“, ​​Greg Hejs, u intervjuu za televiziju „Si-En-Bi-Si“.

- Upravo smo isporučili dva sistema ‘NASAMS’. Predali smo dva (sistema) vladi (SAD) pre par nedelja. Oni su već danas raspoređeni u Ukrajini - rekao je izvršni direktor kompanije.

On je naglasio da je američka vlada odobrila slanje samo sistema „NASAMS“ u Ukrajinu, ali ne i PVO sistema „Patriot“, ali su pregovori o njima u toku.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je početkom oktobra da će prvi sistemi „NASAMS“ stići u Ukrajinu u najskorije vreme. Sredinom oktobra, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio je da će prve isporuke ovih sitema iz SAD, kao i sistemi „Iris T“ iz Nemačke, stići u Ukrajinu u oktobru.

Ukrajina poligon za testiranje naoružanja

Šef ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za „Politiko“ rekao je da svoju zemlju smatra „poligonom“ za testiranje različitih vrsta naoružanja.

Reznikov takođe smatra mogućim snabdevanje Kijeva tenkovima „Abrams“, kao i avionima F-16, F-15 i švedskim „Gripenima“.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Pentagon: Rusija nas obavestila o izvođenju neklearnih vežbi

Rusija je obavestila SAD o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga, saopštio je Pentagon, odbijajući da ponudi dodatne detalje o vežbama za koje se očekuje da će uključiti probna lansiranja balističkih projektila.

- SAD su obaveštene i kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije -rekao je portparol Vazduhoplovstva Patrik Rajder na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu, Rusija poštuje svoje obaveze vezane za kontrolu naoružanja i svoje obaveze u pogledu transparentnosti o davanju obaveštenja.

Vazdušna opasnost u Kijevu

Vazdušna opasnost objavljena je jutros u Kijevu, Odesi, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

Vazdušna opasnost proglašena je i u Kirovgradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, saopštile su vlasti.

Uzbuna za vazdušnu opasnost trenutno je na snazi u ukupno 12 regiona Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Veliki broj ukrajinskih formacija pregrupiše se na zaporoškom pravcu sa perspektivom da napadne naselja Vasiljevka i Pologi, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Vasiljevki se nalazi granični prelaz između Ukrajine i novih ruskih regiona.

Rogov je objasnio da su u toku artiljerijski dvoboji, kao i da je u toku pregrupisavanje velikog broja jedinica.

- Kao što sam i pretpostavljao, ukrajinske trupe su, prebacujući svoje trupe iz harkovskog u Dnjepropetrovsk, poslale značajan deo ne samo u hersonskom pravcu, već direktno prema zaporoškom pravcu – u oblasti Orehova i Guljajpolja sa izgledima za napad na Vasiljevku i Pologe. Ovi pravci su danas najvreliji - rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

Ukrajinske trupe granatirale su noćas Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti.

PVO je oborila četiri rakete „Himars“, saopštio je predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

Ambasador Rusije u SAD: Zapad ugrožava sopstvenu sigurnost podržavajući Kijev

Ambasador Ruske Federacije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da zapadne zemlje koje podržavaju kijevsku vladu ugrožavaju sigurnost, pa čak i živote svojih građana u pokušaju da oklevetaju Rusiju.

- Očigledno imamo posla sa potpunom atrofijom kritičkog mišljenja. U svojoj manijakalnoj želji da oklevetaju Rusiju i uzdignu Ukrajinu, zapadne zemlje su spremne da rizikuju bezbednost, dobrobit, pa čak i živote sopstvenih građana - rekao je Antonov u intervjuu za Njuzvik komentarišući navode da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu", preneo je TASS.

Prema rečima diplomate, nezavisni mediji i stručnjaci imaju odgovornost da "svima otvore oči i ukažu na ono što se zaista dešava na terenu i rasvetle opasnost od zapadnih avantura koje vode do nepovratnih posledica i masovne smrti nevinih civila".

Štajnmajer skeptičan

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer skeptičan je u vezi sa mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije.

- Svako želi da se rat završi, ali delovanje Rusije u Ukrajini daje povod za sumnju da bi Moskva bila partner u pregovorima koji bi bio spreman na dogovor - rekao je Štajnmajer javnom servisu ARD povodom posete Kijevu.

Istakao je da, ako se želi postići pravedan mir, ne sme da se desi da otimanje zemlje bude zapečaćeno primirjem.

- To znači da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine moraju biti očuvani - poručio je Štajnmajer.

Naglasio je da se iz grešaka nemačke politike prema Rusiji moraju povući pouke.

Prema njegovim rečima više se ne može oslanjati na to da će kroz trgovinu uslediti promene.

Evropsko-ruski odnosi su, kaže, dokaz da ekonomska razmena ne znači automatski i političko približavanje.

- Povući pouke znači i da moramo smanjiti međusobnu zavisnost, a to posebno važi u vezi sa Kinom - podvukao je Štajnmajer.

Podsećamo, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenosi nemački Špilg.

BONUS VIDEO

RAT U UKRAJINI: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a