NATO SNAGE BI U BILO KOM MOMENTU MOGLE DA UĐU U ZEMLJU: Veliko upozorenje bivšeg predsednika

Novosti online

26. 10. 2022. u 08:38

MOLDAVSKE vlasti mogu da iskoriste pomoć Ustavnog suda kako bi u bilo kom trenutku uvele u zemlju NATO snage, bez obzira na neutralnost države, izjavio je za Sputnjik bivši predsednik ove republike Igor Dodon.

НАТО СНАГЕ БИ У БИЛО КОМ МОМЕНТУ МОГЛЕ ДА УЂУ У ЗЕМЉУ: Велико упозорење бившег председника

Foto: Shutterstock

- Ustavni sud Moldavije je 2016-2017. godine usvojio odluku u skladu sa kojom neutralni status uopšte nema nikakav značaj. Odluka podrazumeva da ako Vlada smatra neophodnom intervenciju nekih snaga u rešavanju svojih bezbednosnih problema, može to da uradi, uprkos neutralnom statusu. Ova odluka suda postoji, na snazi je, niko je nije ukinuo -  objasnio je Dodon.

Prema njegovim rečima, ukoliko vlasti budu htele da iskoriste ovaj scenario, lakše im je da se obrate Ustavnom sudu, nego da pokrenu proceduru za reviziju Ustava, koja bi trajala minimum pola godine. Pored toga, smatra Dodon, vladajućoj partiji nedostaju glasovi u parlamentu kako bi se promenio glavni zakon republike.

- Oni jednostavno shvataju da će narod biti kategorički protiv. U ovom slučaju socijalno-ekonomsko nezadovoljstvo u zemlji biće dopunjeno ovom invazijom vojske strane države i tada će vlastima biti odbrojani sati -  zaključio je bivši predsednik.

Prema moldavskom Ustavu, republika ima neutralan status, iako od 1994. godine sarađuje s NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. U prestonici Moldavije aktivan je informacioni centar Alijanse. U decembru 2017. godine, u Kišinjevu je otvorena kancelarija za veze sa zapadnim vojnim blokom. Ankete javnog mnjenja pokazuju da je preko 60 odsto stanovništva republike protiv stupanja u NATO.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba