PUTINOV UDARAC AMERIČKOJ HEGEMONIJI: Vašington mora da menja svoju spoljnopolitičku strategiju

Novosti online

26. 10. 2022. u 07:52

IRAN i Saudijska Arabija se takmiče gotovo u svemu, ali Rusija je uspela da ujedini obe zemlje i pridobije njihovu podršku. Ovaj potez ruskog lidera Vladimira Putina ostavlja "modricu na licu" Vašingtona, piše Forin Polisi.

ПУТИНОВ УДАРАЦ АМЕРИЧКОЈ ХЕГЕМОНИЈИ: Вашингтон мора да мења своју спољнополитичку стратегију

Foto: EPA/pritnsrkin/ilustracija

Američka politika je odigrala značajnu ulogu u ujedinjenju dve zemlje oko Rusije, dodaje američki list. Vašington je decenijama vršio pritisak i nametao svoju volju na obe zemlje, jer su za SAD – svetskog hegemona – bile samo regionalni igrači. Stoga su, kada su imali priliku, pristali da se ujedine sa Ruskom Federacijom. Tako je Vladimir Putin uspeo da zada udarac Vašingtonu.

- Iran i Saudijska Arabija su odlučili da direktno ili indirektno podrže Rusiju u njenim vojnim akcijama u Ukrajini - navodi se u tekstu.

U članku se takođe naglašava da bi trebalo da neuspeh američke politike prema regionalnim silama primora Vašington da promeni svoju spoljnopolitičku strategiju. Vreme je da države shvate da su dani unipolarnog sveta prošlost.

Zapadu su potrebne nove, inovativnije i efikasnije politike za angažovanje sa regionalnim silama u multipolarnom svetskom poretku koji je ubrzan sukobom sa Rusijom.

(alo.rs)

BONUS VIDEO: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)