"UDAR NEPTUNA" Šef NATO-a obišao američki nosač aviona u Jadranskom moru

Novosti online

26. 10. 2022. u 08:51

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je nosač aviona američke mornarice "Džordž Buš", koji se trenutno nalazi u Jadranskom moru, saopštio je NATO.

УДАР НЕПТУНА Шеф НАТО-а обишао амерички носач авиона у Јадранском мору

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Reč je o nosaču aviona koji trenutno predvodi udarnu grupu nosača pod komandom NATO-a, što je Stoltenberg nazvao "demonstracijom sposobnosti i posvećenosti SAD Alijansi", navodi se na sajtu NATO-a.

Stoltenberg je rekao da ovaj nosač svakog dana "šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja".

Nosač aviona "Džordž Buš" trenutno predvodi vežbu "Udar Neptuna 2022", koja podrazumeva raspoređivanje snaga NATO-a kojim se testira spremnost za odvraćanje i odbranu širom evroatlantskog područja.

U vežbi učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Stoltenberg je rekao da je to "savršen primer transatlantske veze - Evrope i Severne Amerike, koje rade zajedno u NATO-u".

On je izjavio da snaga koju NATO ima pomaže da se spreče bilo kakve pogrešne procene time što će se poslati jasna poruka da će NATO "štititi i braniti svaki pedalj savezničke teritorije".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!