ZAPADNO NAORUŽANJE KIJEVU ULUDO RADOVANJE: Ukrajinskom rukovodstvu gori pod nogama da nabavi rakete kako bi se odbranili od napada iz vazduha

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

26. 10. 2022. u 07:06

UKRAJINCIMA ponestaju rakete za PVO sisteme i preti im opasnost da neće moći da se brane od napada iz vazduha.

ЗАПАДНО НАОРУЖАЊЕ КИЈЕВУ УЛУДО РАДОВАЊЕ: Украјинском руководству гори под ногама да набави ракете како би се одбранили од напада из ваздуха

Foto AP

To je razlog zbog čega ukrajinski političari koriste svaku priliku da u razgovorima sa zapadnim političarima i intervjuima mole da im se pošalju PVO sistemi i rakete.

Načalnik pripreme jedinica PVO Ukrajine Denis Smažni ne krije da imaju sve manje raketa.

Zapadni eksperti su izračunali da su Rusi koristeći jeftine, ali efikasne, dronove-samoubice naterali Ukrajince da troše, i tako male, rezerve raketa. Britanski "Gardijan" navodi da je vrednost raketa koje su ispalili Ukrajinci oko 28 miliona dolara, a cena bespilotnih letelica-kamikaza koje su Rusi dosad upotrebili oko 11 miliona dolara.

Pošto nemaju sisteme kao što je ruski "Pancir" koji efikasno obara dronove, Ukrajinci su prisiljeni da koriste skuplje rakete, pa se može čuti primedba da "gađaju vrapce topovima".

Kad je počeo rat, Ukrajina je imala stare sovjetske sisteme BUK i S-300, od kojih je samo 10 do 12 diviziona moglo da se koristi. Imali su ukupno oko 140 lansirnih rampi, što je malo za tako veliku zemlju kao što je Ukrajina.

Ukrajinskim vojnicima ponestaje američkih projektila u Donjecku, Foto AP

Rukovodstvo u Kijevu je dugo pokušavalo da kupi od Izraela njihovu, mnogo hvaljenu, "Gvozdenu kupolu", ali uprkos obećanjima, sve je ostalo na praznoj priči, jer se Izraelcima ne isplati da kvare odnose sa Rusijom. Što se tiče američkih PVO sistema, u Vašingtonu se pravdaju kako nemaju slobodne na skladištima.

Španija je obećala PVO sisteme srednjeg dometa MIM-23, navodno efikasnih kod nisko letećih objekata. Ali, od obećanih 10 nije stigla ni prva partija od četiri. I Francuzi su obećali da će Ukrajincima poslati svoje sisteme "Krotal NG", čiji je domet 10 kilometara, a mogu da gađaju letelice koje su na visini do šest kilometara.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj tvrdi da je prvi PVO sistem IRIS-T koji je poslala Nemačka već oborio dve rakete "kalibar" i jedan dron-samoubicu. Za to je navodno potrošio 24 rakete. Pošto je to novi sistem koji još nije primljen u nemačkim jedinicama, najverovatnije da njima upravljaju nemački instruktori.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je, istovremeno, u iznenadnu posetu Ukrajini, prvu od početka sukoba, poručivši: "Možete se osloniti na Nemačku."

Pored vojne podrške, fokusiraće se na pomoć u popravci uništene infrastrukture, pa Berlin govori i o stvaranju Maršalovog plana za 21. vek, kao i o posvećenosti da Ukrajina postane deo EU.

Ukrajinci se već sada plaše zime, ne samo zbog toga što će biti teško u rovovima kad se spusti temperatura ispod nule nego i zato što će ruski dronovi lakše pronalaziti ukrajinsko artiljerijsko oružje, koje se do sada skrivalo u šumarcima. Stoga, ukrajinsko vojno rukovodstvo sve više šalje diverzante u oblasti koje su se nedavno pripojile Rusiji. Tako je u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti pored zgrade lokalne TV aktivirana eksplozivna naprava od koje je poginulo pet ljudi. Sve više diverzanata šalju i na teritoriju Rusije da postavljaju eksploziv na železničke pruge, kako bi paralizovali transport.

Nezadovoljan radom generala koji je rukovodio odbranom Kijeva, predsednik Zelenski je vratio iz penzije general-pukovnika Sergeja Popka, verujući da će on uspeti da organizuje bolju odbranu prestonice. Ranije general Sergej Popko bio je na čelu ukrajinskih kopnenih snaga. Tu smenu neki dovode u vezu sa sve češćim pričama kako se Rusi pripremaju da ponovo, sa teritorije Belorusije, krenu da napadnu i pokušaju da osvoje Kijev. Naravno da u Moskvi nikome ne pada na pamet da ruši Kijev.

KIJEV PROVOCIRA GRUZINE

OGORČENI što ih rukovodstvo Gruzije nije podržalo, glavni propagandista u predsedničkoj administraciji Zelenskog, njegov kolega glumac Aleksej Arestovič, rekao je da Ukrajina treba da spasava Gruziju, jer je tamo prorusko rukovodstvo. Misli da Ukrajina mora da spasava i Jermeniju i Moldaviju. Arestovič zamera Gruziji i to što je dopustila da dođe veliki broj Rusa posle objave mobilizacije u Rusiji. Kijev bi želeo da se u Gruziji otvori front protiv Rusije, što Tbilisi ne želi, jer je 2008. godine doživeo veliki poraz od ruske armije.

SVAĐA MASKA I KASPAROVA

LEGENDARNI ruski šahista Gari Kasparov i najbogatiji čovek sveta Ilon Mask "zaratili" su kada je velemajstor na američkoj TV pitao: "Zašto ljudi koji žive u udobnosti svojih vila u Silicijumskoj dolini govore Ukrajincima kako da sprovode njihove poslove?" To je nazvao "moralnim idiotizmom i geopolitičkim slepilom". Mask je odgovorio: "Iako je istina da je Kasparov gotovo kao dobar u igranju šaha i moj ajfon, u svakom drugom pogledu je idiot. Čak i ne posedujem kuću, a kamoli vilu", napisao je Mask na tviter-profilu. Maskova kompanija "Spejs iks" finansira satelitski internet "Starlink" u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!