PROTEST PROTIV SI ĐINPINGA: Uoči istorijskog kongresa osvanuli transparenti (FOTO)

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 14:52

REDAK protest protiv predsednika Si Đinpinga i kineskih ograničenja zbog kovida održan je u Pekingu, nekoliko dana pre istorijskog kongresa Komunističke partije.

ПРОТЕСТ ПРОТИВ СИ ЂИНПИНГА: Уочи историјског конгреса осванули транспаренти (ФОТО)

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Na slikama su prikazana dva protestna transparenta na mostu u severozapadnom delu grada. Čini se da su vlasti brzo zaustavile protest.

Frustracija je rasla u prestonici pred kongres.

Na mreži je došlo do izliva besa zbog strogih bezbednosnih mera i ograničenja zbog kovida.

Vlasti su pooštrile pristup gradu, blokirajući mnoge putnike, povratnike i isporuke. Drugima je bilo ograničeno kretanje ili su bili primorani u karantin.

Slike i snimci protesta koji su kružili pokazuju dva velika transparenta razvijena na mostu u pekinškom okrugu Haidian.

Jedan je glasio: „Bez kovid testa, želimo da jedemo. Nema ograničenja, želimo slobodu. Nema laži, želimo dostojanstvo. Nema kulturne revolucije, želimo reforme. Nema lidera, želimo glasove. Ako nismo robovi, možemo biti Građani."

Drugi je pozvao stanovnike da "štrajkuju u školi i na poslu, uklone diktatora i nacionalnog izdajnika Si Đinpinga".

Na snimku sa lica mesta vide se neobjašnjivi gusti oblaci dima na mostu, a čulo se i kako čovek skandira parole u ​​razglas.

Bi-Bi-Sijev tim koji je posetio lice mesta kasnije nije pronašao trag, ali je bilo vidljivo prisustvo policije u toj oblasti.

Na jednonedeljnom 20. kongresu stranke, koji treba da počne u nedelju, oko 2.300 najviših zvaničnika i partijskih delegata će doći u prestonicu.

Očekuje se da će kineski lider Si Đinping dobiti treći mandat, čime će se prekinuti decenijama duga tradicija i ojačati njegov već čvrsti stisak na vlasti.

Glavni grad obično vidi stroge mere bezbednosti uoči važnih događaja. Obezbeđenje na uličnom nivou je pojačano paravojnom policijom koja patrolira stanicama metroa i kvartovima u blizini Doma naroda gde će se održati kongres.

Vlasti suzbijaju korišćenje virtuelnih privatnih mreža koje zaobilaze kineske zaštitne zidove, kako bi ograničile pristup internetu van kontrole Komunističke partije.

Ali u pokušaju da suzbiju male epidemije kovida u Pekingu kako se kongres približava, gradske vlasti primenjuju mnogo strože mere od većine drugih delova Kine.

Desetine miliona stanovnika se testira svaka tri dana, pri čemu se sprovode pregledi za ulazak u sve zgrade i nadzor nad mandatom nošenja maski.

Zvaničnici su takođe snažno ograničili broj ljudi koji ulaze u grad i obeshrabrili stanovnike da napuste grad.

(BBC)

BONUS VIDEO:

RANjENI OBLAKODER: Pogledajte oštećenja u Kijevu posle granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!