NAJBLIŽI MORAJU DA ĆUTE: Rođak Mahse Amini otkrio da porodici prete smrću

Novosti online

10. 10. 2022. u 16:26

PORODICA Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje čija je smrt u policijskom pritvoru pre tri nedelje izazvala proteste širom Irana - kaže da su dobijali pretnje smrću i da su upozoreni da se ne mešaju u demonstracije.

НАЈБЛИЖИ МОРАЈУ ДА ЋУТЕ: Рођак Махсе Амини открио да породици прете смрћу

Mahsa Amini (22), Foto AP

Mahsa je postala simbol iranske represije nakon što ju je uhapsila "moralna policija", koja ju je optužila da nepropisno nosi hidžab, a njeno lice i njena priča sada su poznati širom sveta.


- Naša porodica je bila pod ogromnim pritiskom od strane zvaničnika Islamske Republike, tako da oni koji su u Iranu ne razgovaraju sa organizacijama za ljudska prava ili kanalima van zemlje i ne obaveštavaju bilo koga iz spoljnog sveta o njenoj smrti - rekao je njen rođak Erfan Mortezai, koji se trenutno nalazi van Irana, a prenosi "Bi-Bi-Si".

On kaže da su pretnje koje su dobijali članovi njegove porodice doveli u pitanje njihovu bezbednost.


- Režimski zvaničnici su nam pretili preko Instagrama lažnim nalozima i rekli članovima porodice u Iranu da bi mogli biti ubijeni ako se umešaju u proteste. Ja sam dobijao mnogo pretnji preko telefona, govorili su mi da će me kidnapovati i ubiti ako me vide u gradu - zaključio je rođak tragično preminule devojke.

Godinama, mnogo pre Mahsine smrti, on je pokušavao da sruši Islamsku Republiku i zbog toga se nalazi u egzilu u Iraku.

Iranska vlada je za najnovije nemire okrivila takve spoljne uticaje. Porodica Mahse Amini u Iranu, uključujući njenog oca i strica, više puta je poricala da podržava kurdske opozicione grupe, koje Iran optužuje za separatizam.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri