ČEŠKI VOJNICI ULAZE U SLOVAČKU: Više od 300 boraca biće uključeno u kontrolu granice

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 21:00

ZA DODATNO kontrolu granice sa Slovačkom u vezi sa povećanjem broja ilegalnih migranata, od nedelje je uključeno 320 čeških vojnih lica, izvestio je praški TV kanal CNN Prima NEVS, pozivajući se na ministarstvo odbrane zemlje.

ЧЕШКИ ВОЈНИЦИ УЛАЗЕ У СЛОВАЧКУ: Више од 300 бораца биће укључено у контролу границе

Foto: Profimedia

- Pored toga što je češka vlada , zbog naglog povećanja broja ilegalnih migranata, produžila privremeni granični režim na granici sa Slovačkom od 8. oktobra za još 20 dana, do 28. oktobra, odlučila je i da pošalje 320 vojnih lica na granicu da podrže policiju, koji će od nedelje krenuti u četiri smene zajedno sa policijom ne samo da kontrolišu situaciju na graničnim prelazima, već i na takozvanoj „zelenoj granici“, navodi se u poruci. .

Češki premijer Petr Fiala , obaveštavajući krajem septembra o odluci Kabineta ministara da uvede privremeni granični režim na granici sa Slovačkom, rekao je da je samo od početka juna do sredine septembra 9,5 hiljada migranata prešlo u Češke preko teritorije Slovačke, dok za celu proteklu godinu njihov broj nije premašio 1,3 hiljade.

Nakon početka pojačane kontrole na granici sa Slovačkom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeno je još nekoliko stotina ilegalnih izbeglica, uglavnom državljana Sirije , koji su preko zemalja Zapadnog Balkana i dalje preko Mađarske , Slovačke i Češke Republike se šalju u zemlje zapadne Evrope , gde mnogi od njih žive rodbina i prijatelji.

Kako je novinarima rekao šef češkog Ministarstva unutrašnjih poslova Vit Rakušan, narednih dana planira da poseti zemlje Zapadnog Balkana kako bi razgovarao o merama za suzbijanje ilegalnih migracija, kao i da u Bratislavi održi razgovore o nekim prilagođavanjima saradnje. sporazum granične policije obe zemlje. Rakušan bi posebno želeo da se dogovori o mogućnosti nekih akcija češke policije (na primer, kada juri švercere) u pograničnom području sa Slovačkom, kako je predviđeno sličnim sporazumom sa nemačkom policijom.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!