PUTIN SLAVI ROĐENDAN: Evo koji lideri su čestitali ruskom predsedniku

Novosti online

07. 10. 2022. u 08:14

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin danas, 7. oktobra, slavi 70. rođendan. Lideri Belorusije i Severne Koreje već su uputili rođendanske čestitke ruskom predsedniku.

ПУТИН СЛАВИ РОЂЕНДАН: Ево који лидери су честитали руском председнику

Foto: EPA

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko siguran je da će Minsk i Moskva zajedno adekvatno odgovoriti na globalne izazove i da će dostići novi nivo strateškog partnerstva.

- Primite moje najsrdačnije čestitke povodom jubileja. Kao pravi lider velike sile, donosite promišljene i teške odluke u cilju osiguravanja nezavisnog razvoja Rusije i zaštite tradicija i vrednosti ruskog naroda - istakao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je naglasio da veoma ceni otvorene i poverljive odnose sa predsednikom Rusije, kao i ravnopravan i plodotvoran dijalog koji služi jačanju savezničkih belorusko-ruskih veza.

Beloruski lider je poželeo Putinu „odlično zdravlje, stvaralačka dostignuća na dobrobit ruske države i dug život u okruženju porodice pune ljubavi i pouzdanih prijatelja“.

Lider Severne Koreje Kim DŽong Un u rođendanskoj čestitki upućenoj ruskom predsedniku izrazio je nadu da će njegovi lični prijateljski odnosi sa Putinom igrati veliku ulogu u neprekidnom jačanju i razvoju prijateljstva između dve zemlje. On je poželeo ruskom lideru dobro zdravlje, sreću i veliki uspeh u radu, saopštila je korejska Centralna telegrafska agencija.

- Drago mi je što uzajamna podrška i saradnja između dve zemlje u borbi za dalji razvoj tradicionalnih korejsko-ruskih odnosa jačaju bez presedana, u duhu sporazuma postignutih na našem prvom sastanku u Vladivostoku 2019. godine - napisao je Kim DŽong Un.

Ruskom predsedniku je rođendan čestitao i lider Čečenije Ramzan Kadirov.

- U sudbini čečenskog naroda predsednik Rusije Vladimir Putin odigrao je ključnu ulogu. U najtežim vremenima za region on je odlučno podržao pravac našeg prvog predsednika, heroja Rusije Ahmata Hadži Kadirova, spasao je republiku, podigao je iz ruševina, a zajedno sa tim i svu Rusiju od totalnog nasilja međunarodnog terorizma i banditizma - napisao je Kadirov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, predvodeći zemlju koja je bila u dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi, Putin je uspeo da reši glavne probleme države i da pretvori Rusiju u jednu od najmoćnijih svetskih sila.

- Tu očiglednu i neospornu činjenicu ne može pobiti ni kolektivni Zapad, ni Evropa, a pogotovo ne Ukrajina. I tako će biti uvek! Putin je promenio svetsku poziciju Rusije i naterao ih je da uzimaju u obzir stav naše velike države -napisao je Kadirov.

Rođendansku čestitku su ruskom lideru uputili i predsednik Nikaragve Danijel Ortega i njegova supruga, potpredsednica Vlade Rosario Muriljo, prenela je televizija „Kanal 4“.

Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruski lider će rođendan provesti radno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu "Večernjih novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR: Od 6. decembra dolazi do potpunog preokreta