NOVE TRZAVICE NA RELACIJI PEKING–TAJPEJ: "Kina ruši sporazum o središnjoj liniji u moreuzu"

Tanjug

05. 10. 2022. u 09:45

KINA je narušila prećutni sporazum o vojnim kretanjima u Tajvanskom moreuzu prelaskom nezvanične „središnje linije“ koja se proteže niz plovni put, saopštile su vlasti u Tajpeju.

НОВЕ ТРЗАВИЦЕ НА РЕЛАЦИЈИ ПЕКИНГ–ТАЈПЕЈ: Кина руши споразум о средишњој линији у мореузу

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP

Ukazujući na činjenicu da je prećutno razumevanje na središnjoj liniji narušeno od strane Pekinga, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng je u obraćanju parlamentu rekao da će Tajpej reagovati ako Kina pređe „crvenu liniju“, prenosi Rojters.

On nije saopštio šta je tajvanska „crvena linija“, ali je sugerisao da to uključuje kineske avione i dronove, koji lete na teritoriju Tajvana, ali nije označio „središnju liniju“ kao „crvenu liniju“, navodi britanska agencija.

Kina, koja Tajvan smatra sopstvenom teritorijom, organizovala je u avgustu vojne vežbe velikih razmera, kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Kineske vojne aktivnosti u blizini Tajvana od tada su se nastavile, iako na znatno manjem nivou, a kineski vojni avioni rutinski prelaze središnju liniju, koja godinama postoji kao nezvanična barijera između dve strane.

- Središnja linija je trebala da bude prećutni dogovor za sve. Taj prećutni sporazum je uništen  - rekao je Čiu na sastanku parlamentarnog odbora.

Peking smatra da je Tajvanski region neotuđivi deo kineske teritorije i da takozvana središnja linija koju je američka vojska osmislila 1954, na vrhuncu hladnoratovskog neprijateljstva između komunističke Kine i Tajvana, ne postoji, iako ju je kineska Narodnooslobodilačka armija uglavnom poštovala.

Tajvanski moreuz je širok oko 180 km i na najužem delu središnja linija je oko 40 km od voda Tajvana, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: 

DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)