RAT U UKRAJINI: Oružane snage Ukrajine granatirale Novu Kahovku, aktivirana ruska PVO

Novosti online

02. 10. 2022. u 07:35 >> 18:17

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 221 dan. Ukrajinska vojska juče je ušla u grad Liman, nakon uspešne operacije opkoljavanja. Ruska strana tvrdi da su se njihove trupe uglavnom uspešno povukle iz grada pre zatvaranja obruča.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оружане снаге Украјине гранатирале Нову Каховку, активирана руска ПВО

Foto: Profimedia/Ilustracija

Odjeknulo osam eksplozija

 - Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na Novu Kahovku, , u vazduhu je odjeknulo 8 eksplozija - saopštila je uprava Nove Kahovke .

Podneti na ratifikaciju sporazumi o ujedinjenju četiri oblasti s Rusijom

Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je na ratifikaciju Državnoj dumi sporazume o prijemu Luganske i Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije. Dokumenti su dostupni u bazi podataka Državne dume Rusije.

Predsednik Rusije je Državnoj dumi podneo i nacrt Federalnog ustavnog zakona o prijemu četiri oblasti u sastav Ruske Federacije.

Foto: Jutjub/The Telegraph

 

Ambasador Rusije pozvan na razgovor u MIP Italije zbog „Severnog toka“

Ministarstvo inostranih poslova Italije pozvalo je na razgovor ambasadora Rusije u Rimu Sergeja Razova zbog situacije u vezi s eksplozijama na gasovodima „Severni tok“, izjavio je ministar za ekološku tranziciju Italije Roberto Čingolani.

Berlin: Kijevu će 2023. godine biti isporučeno 16 samohodnih haubica „Zuzana"

Kijevu će sledeće godine biti isporučeno 16 samohodnih artiljerijskih uređaja „Zuzana", koji su proizvedeni u Slovačkoj, uz finansijsku podršku Nemačke, Danske i Norveške, saopštila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht.

„Nastavićemo da pomažemo Ukrajini u raznim formama, kao i ranije - zajedno s partnerima. Zbog toga ćemo sledeće godine moći da isporučimo Ukrajini 16 sistema samohodnih haubica 'Zuzana', koje finansira Nemačka, zajedno s Danskom i Norveškom, a koje su proizvedene u Slovačkoj", rekla je ministarka za televizijski kanal „Erste".

 

Ukrajinci se zahvalili Moskvi: Britanci izvestili o teškim gubicima Rusa kod Limana

Britansko Ministarstvo odbrane nazvalo je povlačenje Rusije iz ukrajinskog grada Limana "značajnim političkim nazadovanjem".

U svom dnevnom ažuriranju, Ministarstvo je saopštilo da su snage verovatno pretrpele "teške gubitke" prilikom povlačenja, dodajući da će taj potez dovesti do daljeg talasa javnih kritika ruskog vojnog rukovodstva od strane visokih zvaničnika.
Grad je operativno značajan zbog svoje geografske lokacije u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini, za koju je Rusija rekla da namerava da "oslobodi" i koju je Vladimir Putin anektirao u petak.
Istim povodom oglasilo se i ukrajinsko Ministarstvo odbrane, zahvalivši se Ministarstvu odbrane Rusije na "uspešnoj saradnji u organizaciji vežbe 'Izjum 2.0'"
 - Skoro sve ruske trupe raspoređene u Limanu uspešno su premeštene ili u mrtvačke džakove ili u ukrajinsko zarobljeništvo. Imamo jedno pitanje za vas: da li biste želeli da se ponovi - upitali su iz ukrajinskog Ministarstva.

Kremlj je juče saopštio da su se ruske trupe povukle iz grada zbog opasnosti da padnu u okruženje ukrajinskih snaga.

 

Ruski mediji saopštavaju o masovnim pogubljenjima u Limanu, evo ko je na udaru Kijeva

Posle žestokih borbi za Liman, Oružane snage RF su povukle trupe iz grada kako bi izbegle opkoljavanje.

Stižu uznemirujuće vesti da je kijevski režim započeo kaznene operacije protiv civilnog stanovništva u naselju, prenosi ruska Pravda.
 

"Remdizelj" povećava broj zaposlenih za 40 odsto

Vodeća ruska kompanija koja proizvodnji oklopna vozila "Remdizelj" iz grada Naberežnije Čelni u republici Tatarstan, zbog sve većih potreba vojske za vojnom opremom, planira da poveća broj zaposlenih za 40 odsto, saopštila je Sputnjiku pres služba kompanije.

- Data situacija zahteva povećanje proizvodnje vojne opreme. Danas imamo zadatak da popunimo sva slobodna radna mesta u "Remdizelju". Međutim, tu nije reč o pozicijama u ekonomskom ili administrativnom sektoru, već isključivo o tehničkim stručnjacima. Povećaćemo broj zaposlenih za 40 odsto - rekli su u kompaniji "Remdizelj".

Ruski Ustavni sud: Prisajedinjenje četiri oblasti je u skladu sa ruskim Ustavom

Paket dokumenata o ujedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti sa Rusijom su u skladu sa ruskim Ustavom.

- Priznati međunarodni ugovor između Ruske Federacije i Donjecke Narodne Republike koji nije stupio na snagu o prijemu Donjecke Narodne Republike u sastav Ruske Federacije i formiranju novog subjekta u sastavu Ruske Federacije u skladu sa Ustavom Ruske Federacije - navodi se u odluci Ustavnog suda.

Iste odluke su donete su i za LNR, Zaporošku i Hersonsku oblast.

Druge odluke Ustavnog suda:

  • Parlamentarni izbori u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti održaće se istog dana u septembru 2023;
  • Upravitelji Hersonske i Zaporoške oblasti će se zvati gubernatori;
  • Lideri DNR i LNR – ostaće lideri republika;
  • Prelazni period za integraciju novih subjekata sa Ruskom Federacijom važi od dana usvajanja do 1. januara 2026. godine;
  • Putin će imenovati vršioce dužnosti rukovodilaca četiri nova regiona u roku od 10 dana od dana njihovog prijema u Rusku Federaciju.
  • Rusija garantuje svim narodima koji žive na teritoriji novih subjekata pravo na očuvanje i učenje svog maternjeg jezika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su 30. septembra sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji. Odmah nakon toga, Putin je podneo zahtev za preispitivanje ustavnosti potpisanih sporazuma o prijemu ove četiri oblasti.

Konašenkov: Ukrajinci napali u pravcu Nikolajev-Krivi Rog

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da je ukrajinska vojska pokušala da napadne u oblasti Bruskinskog i Kostromke, u pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

Konašenkov tvrdi da je taj pokušaj osujećen.

- Ruske trupe su za dan uništile 43 tenka Oružanih snaga Ukrajine i više od 400 ukrajinskih vojnika na pravcu Nikolajev-Krivi Rog - rekao je Konašenkov.

- Za samo jedan dan aktivnih neprijateljstava na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, ruske trupe su uništile 43 ukrajinska tenka, 89 jedinica druge vojne tehnike i preko 400 ukrajinskih vojnika - rekao je on.

Zelenski: Liman je "potpuno očišćen"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je danas ključni istočni grad Liman "potpuno očišćenim" od ruskih snaga.

Proglašenje stiže dan nakon što je Rusija saopštila da su njene trupe odlučila da se povuku iz svog višemesečnog uporišta na severu Donjecke oblasti, prenosi Rojters.

- Od 12.30 sati po ukrajinskom vremenu, Liman je potpuno očišćen - rekao je Zelenski u kratkom video snimku na svom Telegram kanalu.

Sedam članica NATO podržalo prijem Ukrajine

Rumunski predsednik Klaus Johanis, zajedno sa još sedam predsednika država članica NATO iz centralne i istočne Evrope, potpisao je zajedničku izjavu u kojoj se izražava podrška pristupanju Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi.

Šef rumunske države je to objavio u nedelju na Tviteru.

- Snažno podržavamo odluku samita NATO-a u Bukureštu 2008. o budućem pristupanju Ukrajine - navodi se u dokumentu koji je postavljen na sajtu predsedničke administracije.

Reč je i o predsednicima Litvanije, Poljske, Severne Makedonije, Slovačke, Crne Gore, Češke i Estonije.

Šefovi država koji su potpisali zajedničku izjavu izrazili su podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a takođe su naveli da ne priznaju referendume u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Grosi: Hapšenje direktora elektrane je pretnja po bezbednost

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, pozvao je danas na oslobađanje generalnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su zauzele ruske snage, rekavši da njegov pritvor predstavlja pretnju po bezbednost.

Ruska patrola uhapsila je Ihora Murašova u petak, saopštila je juče državna kompanija zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je Rusija potvrdila taj potez.

- Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosiizrazio je nadu da će se Murašov bezbedno i brzo vratiti svojoj porodici i da će moći da nastavi da obavlja svoje važne radne zadatke - objavljeno je na sajtu agencije, a prenosi Rojters.

Ukrajinske tvrdnje o ruskim gubicima

Ukrajinski generalštab izvestio je 2. oktobra da je Rusija izgubila 60.110 boraca, 2.377 tenkova, 4.975 oklopnih borbenih vozila, 1.405 artiljerijskih sistema, 337 višecevnih raketnih sistema, 176 sistema protivvazdušne odbrane, 264 aviona, 227 helikoptera, 1.015 dronova i dronova.

Ruskim poslanicima "olakšan" odlazak na front

Poslanici Državne dume pripremaju nacrt zakona koji će im omogućiti da učestvuju u delimičnoj mobilizaciji i samim tim u specijalnoj operaciji u Ukrajini, rekao je Sputnjiku poslanik "Jedinstvene Rusije" Vitalij Milonov.

Prema njegovim rečima, sada zakonska regulativa isključuje poslanike iz mobilizacije, a to stvara probleme onima koji žele da budu dobrovoljci – ako budu propuštali sednice mogu im pretiti sankcije.

- Sada pokrećemo pitanje da se moje kolege, poslanici "Jedinstvene Rusije" i ja mobilišemo. Takvih presedana ranije nije bilo - rekao je Milonov.

On je dodao da parlamentarci ne dobijaju novac za svoju službu u Donbasu, to rade dobrovoljno.

NM DNR: Ukrajinci izgubili četiri artiljerijska sistema

Narodna milicija DNR saopštila je da su ukrajinske snage za dan izgubile četiri artiljerijska sistema, dve bespilotne letelice i do 50 ljudi.

- Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništeno je sledeće neprijateljsko oružje i vojna oprema: četiri artiljerijska oruđa, dve bespilotne letelice, osam jedinica oklopne i automobilske tehnike. Gubici neprijateljskog ljudstva iznose do 50 zaposlenih - objavljeno je na na Telegram kanalu resora.

"Šahidi" napali Nikolajev

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je tokom noći oborilo pet od sedam iranskih bespilotnih letelica "Šahid", koje koristi ruska vojska.

Dronovi su napali Nikolajevsku oblast, objavio je Kijev indipendent.

DNR: Granatirano više naselja u Donbasu

Predstavnici Narodne milicije DNR saopštili su da su ukrajinske snage granatirale Nikitovski i Kalinjinski okrug Gorlovke, Makejevku i Jakovljevku, ispalivši šest granata, kalibra 155 mm, pet 152 mm i četiri 122 mm.

Blinken: SAD nastavlja da podržava Ukrajinu

Vašington je spreman da pomogne u naporima Kijeva da povrati kontrolu nad "svojim teritorijama", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Transkript razgovora objavljen je na sajtu Stejt departmenta.

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

- Državni sekretar je ponovo potvrdio poruku predsednika Bajdena da će Sjedinjene Države uvek poštovati međunarodno priznate granice Ukrajine, a mi ćemo nastaviti da podržavamo napore Ukrajine da povrati kontrolu nad svojim teritorijama,jačanjem njenih pozicija i na vojnom i na diplomatskom planu - sledi. iz izjava.

Pored toga, kako se navodi, Blinken je sa Kulebom razgovarao i o pružanju američke vojne pomoći Kijevu, uključujući poslednju tranšu u iznosu od 1,1 milijardu dolara.

Staruh: Rusi gađali Zaporošku oblast

Guverner Zaporoške oblasti Aleksandar Staruh napisao je na Telegramu da su ruske snage tokom noći 2. oktobra napale grad, kao i okolinu. On nije dao više detalja o napadu.

ISV: Putin se fokusira na jug Ukrajine

Institut za proučavanje rata (ISV) piše da rusko povlačenje iz Limana ukazuje na to da Putin daje prednost okupiranim teritorijama na jugu Ukrajine.

Foto AP

U novoj analizi pišu da je "odluka da se ne ojačaju ugrožene linije fronta u Kupijansku ili Limanu skoro sigurno doneo Putin, a ne vojna komanda, i sugeriše da je Putinu mnogo više stalo do zadržavanja strateškog terena Hersonske i Zaporoške oblasti nego što to čini u Luganskoj oblasti", prenosi pisanje instituta Kijev indipendent.

U Novoj Kahovki i Melitopolju dejstvovala PVO

Ukrajinska vojska granatirala je sinoć Novu Kahovku, zbog čega je dejstovala ruska PVO. U vazduhu su odjeknule dve eksplozije, javlja administracija Nove Kahovke.

Dopisnik Sputnjika javlja da i iznad Melitopolja dejstvuje PVO. Na nebu iznad grada su odjeknule tri eksplozije, pretpostavlja se, usled delovanja protivvazduhoplovne odbrane.

Snimak incidenta na ruskom aerodromu na Krimu

Na društvenim mrežama je objavljen snimak nesreće koja se navodno dogodila na ruskom vojnom aerodromu u Balbeku, na Krimu.

Vojni avion je navodno promašio pistu, i nakon udara u zemlju detonirana je municija koju je nosio.

Pilot je preživeo.

Ministarka odbrane Nemačke u Odesi

Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht stigla je u nenajavljenu posetu Odesi, gde je obećala Ukrajini isporuku prvog protivavionskog raketnog sistema "Iris-T SLM", piše "Velt".

Kristina Lambreht, Foto EPA

Kako je precizirano u tekstu, sistem bi trebalo da bude isporučen Kijevu u narednih nekoliko dana.

Poljanski: Francuska napravila skandal na sastanku SB UN

Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN saopštio je danas da je Francuska, koja predsedava Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, napravila, kako je rekao, "skandal" na sastanku SB UN, ne dozvoljavajući zvaničnom predstavniku Gasproma Sergeju Kuprijanovu da govori.

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

U SB UN je u petak na inicijativu Rusije, održan sastanak o situaciji sa napadima na gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2, prenele su RIA Novosti.

Kuprijanov je održao prezentaciju i na kraju sastanka želeo je da iznese svoje komentare na ono što je čuo, ali mu stalni predstavnik Francuske Nikola de Rivera nije dao takvu priliku, navodi ruska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili