DVE MILIJARDE DOLARA SADA LETI U VAZDUH: Diverzija se najčešće pominje kao uzrok oštećenja "Severnog toka", ali ko je to uradio još nije jasno

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

29. 09. 2022. u 07:39

ZBOG diverzije na gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2", u vazduh će otići više od dve milijarde dolara. Tolika je vrednost gasa koji se nalazio u gasovodima, a koji sada curi i izlazi na površinu mora.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА САДА ЛЕТИ У ВАЗДУХ: Диверзија се најчешће помиње као узрок оштећења Северног тока, али ко је то урадио још није јасно

Foto AP

U cevima je bio gas pod pritiskom od 300 bara i ako se pomnoži ta količina sa sadašnjom cenom na tržištu - dve hiljade dolara za hiljadu kubika - dobija se suma ukupnog gubitka od 2,16 milijardi dolara.

Moskovski eksperti kažu da po tome kojom snagom i brzinom šiklja gas na površinu mora može da se zaključi da je na gasovodu bila organizovana diverzija. Tako misle i u Danskoj. Operatori gasovoda "Nord strim AG" primetili su pad pritiska 26. septembra.

Kasnije su se pojavili snimci šikljanja gasa kod danskog ostrva Bornoholm u Baltičkom moru. Danska energetska uprava je ocenila, po snazi, da gas curi iz velike rupe, a ne iz pukotine. A seizmolog Born Lund sa univerziteta u Upsali u Švedskoj, rekao je da su u nedelju i ponedeljak uveče registrovane dve eksplozije snage oko sto kilograma trotila.

Foto AP

Prvi diplomata EU Đozep Borelj izjavio je da je na gasovodima bila diverzija, a evrokomesarka Ursula fon der Lajen je rekla da je potrebna istraga kako bi se otkrilo ko je to napravio.

Bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski se posle incidenta na ruskim gasovodima, zahvalio Americi i tako indirektno izneo svoj stav ko je zaslužan za eliminaciju "Gasproma" kao konkurenta na evropskom gasnom tržištu. "Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala, SAD", objavio je on na "Tviteru". Sikorski je citirao pretnju predsednika Bajdena koji je u februaru ove godine govorio kako će uništiti ruski gasovod ako ruske trupe budu prešle ukrajinsku granicu.

Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi kako incident kod danskog ostrva Bornholm nikome ne odgovara. U Moskvi ne misle tako već smatraju da upravo Americi odgovara da se sa evropskog gasnog tržišta eliminiše Rusija kao prodavac jeftinijeg gasa. Ruski vojni eksperti su jedinstveni u oceni da su diverziju mogli napraviti Amerikanci ili Britanci, kao i Poljaci uz pomoć zapadnih velesila.

Cevi ruskih gasovoda na Baltiku u blizini danskog ostrva nalaze se na dubini od 50 do 100 metara. Naravno da specijalno obučenim ljudima nije problem da se spuste na dno i postave eksploziv. U Briselu tvrdi da za analizu treba dosta vremena, a za popravku gasovoda nekoliko meseci. Nemačka vlada namerava da sprovede svoju istragu. U Berlinu smatraju da se radi o diverziji na gasovodima.

Evropa sada ruski gas može da dobija preko Ukrajine i Balkana. Od 1. oktobra počeće da radi gasovod "Baltik pajp" koji će transportovati gas iz Norveške preko Danske do Poljske.

Foto AP

KOROZIJA

NEMAČKE bezbednosne agencije kažu da bi sistem "Severni tok" mogao da postane zauvek neupotrebljiv nakon ove havarije. Naime, ukoliko se problem curenja iz dve linije gasovoda brzo ne reši, velike količine slane vode mogle bi da prodru u gasovodne cevi i izazovu koroziju.

VOJNI MANEVRI

U OBLASTI gde se dogodila diverzija u poslednje vreme nalazila se grupa američkih vojnih brodova. Helikopteri su kružili u blizini danskog ostrva Bornholm. Na poslednjim vojnim manevrima na Baltiku "Baltops 22", bili su korišćeni podvodni udarni aparati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist