IZA ZATVORENIH VRATA: Kako su desničari skrojili "zaveru" za najveću političku promenu na tlu Evrope

V. Filipović

28. 09. 2022. u 15:23

APSOLUTNI pobednik na proteklim parlamentarnim izborima u Italiji jeste koalicija desnog centra koju predvodi lider najveće partije Italijanska Braća Đorđa Meloni, zajedno sa Forca Italijom Silvija Berluskonija i Ligom Matea Salvinija.

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА: Како су десничари скројили заверу за највећу политичку промену на тлу Европе

Foto: EPA

Iz redova stranke Italijanska braća stižu izjave da je ovo "čista pobeda Melonijeve", dok razočarani i poraženi kažu da će Italija imati "vladu više udesno i od Musolinijevog vremena" i pitaju se zašto se ovo dogodilo. Odgovor bi mogao biti u neispunjenim obećanjima više prethodnih vlada i što se zbog toga velika većina građana odlučila da poveruje u program Đorđe Meloni, primeren čoveku koji nije zaštićen u ovo vreme ekonomske i socijalne krize. A podaci jasno govore da je Italija zemlja koja je u poslednjih deset godina najmanje ekonomski rasla u Evropi.

 

Kako je sve počelo?

 

Tople letnje večeri, nekoliko dana nakon što se vlada premijera Marija Dragija raspala, italijanski desničarski politički lideri okupili su se u privatnoj prostoriji u rimskoj Palati Montečitorio, donjem domu parlamenta.

Foto: EPA

 


Grupa je uključivala neke od najživopisnijih političara u Evropi: Silvija Berluskonija, 86-godišnjeg milijardera i bivšeg premijera koji je optuživan za brojne afere; Matea Salvinija, bivšeg ministar unutrašnjih poslova i vođe stranke Liga koji važi za jednog od većih pristalica predsednika Rusije Vladimira Putina; i Đorđu Meloni, naslednicu Musolinijeve politike, kako je zapadni mediji nazivaju.

Okupljeni oko dugačkog konferencijskog stola, krenuli su u planiranje zajedničke izborne strategije kao desničarski blok. Bio je to cilj koji bi od njih zahtevao da ostave po strani lične agende i političke razlike zarad ujedinjenja desnice u zajedničkoj borbi za vlast.

Ulozi su bili najveći za Melonijevu te noći. Ako bi pregovori krenuli njenim tokom, ona bi se pojavila kao prva u redu da bude sledeći premijer Italije. Međutim, kao najmanje iskusna za stolom — i jedina žena (a Italija do sada nikad u istoriji nije imala premijerku) — nije bilo garancije da će dve velike "zveri" u prostoriji pristati na njene uslove.

Ipak, na italijanskim izborima održanim u nedelju, stranka Đorđe Meloni Braća Italije je trijumfovala i sada bi ona trebalo da postane prva žena premijer te zemlje.

Kako je Đorđa utisnula svoju volju na svoja dva glavna partnera tokom tih sudbonosnih razgovora — i koliko će dugo trajati njihovo jedinstvo?

Desničarska "zavera"

"Zavera" među desničarskim partijama počela je i pre raspisivanja izbora. Osam dana ranije u Berluskonijevoj luksuznoj vili, Salvini i drugi su tokom ručka razgovarali o tome da li treba da ostanu u Dragijevoj vladi ili da povuku podršku njegovoj koaliciji, što je i izazvalo vanredne izbore.

Melonijeva nije želela da učestvuje u Dragijevoj koaliciji i na kraju je njegova sudbina bila zapečaćena. Dao je ostavku na mesto premijera i vanredni izbori su zakazani za 25. septembar.

Kada je predizborna kampanja bila u toku, stranački lideri su morali da donesu dve važne odluke: kakva će biti njihova strategija i ko će biti njihov kandidat za premijera?

 

Mala, ali važna pobeda

 

Tog 27. jula u Palati Montečitorio, u Sali Salvadori, za sastanke i prijeme, sedeli su predstavnici desnice za dugačkim stolom ispod impozantnog platna bitke kod Lepanta, pomorskog sukoba u kojem je papina Sveta liga pobedila Otomansko carstvo. To je simbolična slika za političare na desnici, koji je smatraju majkom svih pobeda nad islamom.

Izbor lokacije imao je drugačiju simboliku za Meloni. Desničarski savez obično je sazivao svoje sastanke u jednoj od Berluskonijevih raskošnih vila u Rimu ili Milanu, što odražava njegovu ulogu osnivača grupe.

Međutim, Melonijevoj je dosadilo da Berluskoni preuzima "vođstvo" tako što je igrao domaćina, i ovog puta je insistirala na profesionalnijem mestu. Bila je to mala, ali takođe i veoma važna pobeda za Đorđu, koja je pokazala svoje ambicije.

Mesecima je Melonijevoj rasla popularnost prema anketama, uprkos dvojici dosta iskusnijih političara u koaliciji. Sada je želela da Salvini i Berluskoni eksplicitno potvrde razumevanje da će ona stranka koja dobije najviše glasova na izborima moći da nominuje kandidata za premijera, a to je upravo bila ona.

Dogovor nije bio lak. Sva tri lidera su delila iste ciljeve izborne pobede desnice i znali su da su neophodni jedni drugima. Ali zvaničnoj izjavi da je sastanak protekao u "potpunoj harmoniji", teško je poverovati. 

Melonijeva i njen tim bili su oprezni. Plašili su se da bi Salvini i Berluskoni mogli da odbiju da je postave za kandidata, potencijalnim izjavama da bi ona bila previše desničarska i da bi mogla da uznemiri Evropsku uniju.

Pre nego što je sastanak počeo, postavila im je ultimatum: ako je blokiraju iz rukovodstva, ceo dogovor bi bio prekinut i ona bi nastavila sama. "Ako ne možemo da se dogovorimo o premijerstvu, ne bi imalo smisla da vladamo zajedno", rekla je ona dan pre sastanka.

Foto: EPA

 

Berluskoni i Salvini su znali da možda ni zajedno neće imati glasova koliko Braća Italije, pa su morali da pristanu na njen predlog, inače bi vlast ponovo osvojila levica.

Podela mesta je bila teža. Zbog rastućih tenzija, pregovori su dva puta prekinuti tokom večeri kako bi strane mogle da održe privatne konsultacije. Tokom četiri sata, dogovor je na kraju postignut. Tri glavne desničarske stranke složile su se da izbace zajedničke kandidate u 221 izbornoj jedinici, što ih je činilo praktično nepobedivim protiv podeljene levice.

Ovaj sastanak jasno je istakao Melonijevu kao lidera desnice.

Foto: Jutjub/Printskrin/Reuters

 

To je bilo zapanjujuće dostignuće za lidera stranke koja je na izborima 2018. osvojila "samo" 4 odsto glasova. Dogovor je bio "odskočna daska za njeno vođstvo", napisao je politički komentator Marčelo Sorgi u uvodniku za "La Stampa".

Italijani su želeli veliku promenu, novo lice, a jedino je Đorđa bila ta koja se do sada pokazala kao beskompromisna. Ali pred njom neće biti nimalo lak izazov. Melonijeva je u predizbornoj kampanji naznačila da će vlada koju ona bude vodila preduzeti mere za odvajanje troškova električne energije od cena gasa ako se u EU ubrzo ne pokaže napredak po tom pitanju.

Takođe je najavila promene vođstva u kompanijama pod državnom kontrolom, od kojih su neke među najvećim na milanskoj berzi.

Ostaje da se vidi da li će italijanska "Čelična ledi" ostati, kao i do sad, dosledna svojim stavovima i pokazati se jaka na delima, kao i na rečima.


BONUS VIDEO: ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena