ITALIJA ČEKA 1. OKTOBAR: Uskoro će biti doneta odluka koju čeka cela zemlja

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

28. 09. 2022. u 14:24

UPRKOS porastu broja zaraženih na Apeninskom poluostrvu iz Ministarstva za zdravlje stiže potvrda da od 1. oktobra neće biti produžena obaveza nošenja maski u gradskom prevozu, vozovima i na brodovima, ali se razmišlja da ostane obavezna u bolnicama, ambulantama, svim sanitarnim službama kao i mestima gde su smeštena starija lica, a za posete bolnicama potrebno je pokazati i dalje važeću zelenu sanitarnu kartu sve do 31. decembra.

ИТАЛИЈА ЧЕКА 1. ОКТОБАР: Ускоро ће бити донета одлука коју чека цела земља

Foto: EPA

Sve se ovo događa u momentu kada brojevi pokazuju da se infekcija Sars-KoV 2, nakon pada u 4 sedmice, poslednjih dana uvećala i najveći deo eksperata u oblasti zdravstva smatra da je bilo bolje i korisnije ostaviti građanima da biraju sami da li će se opredeliti za individualnu zaštitu sa maskama, jer je evidentno da je na sceni realnost „zaraženi gore - maske dole“.

U Italiji je od početka pandemije obolelo oko 22,4 miliona građana, prezdravilo 21.737.122, preminulih do 27 septembra 176.976. Trenutno stanje je uvećanje pozitivnih, registrovanih na dnevnom nivou 44.878, a 64 preminulih, nivo zaraženosti na osnovu urađenih registrovanih testova je 18,44 posto, samo sedmicu ranije bilo je 15,2 posto, što predstavlja uvećanje novih slučajeva u jednoj sedmici u odnosu na prethodnu za 58 procenata.

Ostaje na snazi kampanja građanima za četvrtu doze vakcine, posebno onima koji pate od nekih bolesti iznad 60 godina, do sada je četvrtu dozu primilo 33 posto građana iznad 80 godina, 16 posto između 70 i 79 godina i 9 posto onih između 60 i 69 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024