STALNO SE SKRIVAO ISPOD CRNE KAPULJAČE: Novi detalji o masakru u Rusiji - čeka se svedočenje majke ubice, bio registrovan psihički bolesnik

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

26. 09. 2022. u 22:45

U CENTRU Iževska, glavnog grada ruske republike Udmurtije, jutros je Artjom Kazancev (34) počinio masakar u školi broj 88, ubivši 17 osoba, od kojih je 11 đaka.

СТАЛНО СЕ СКРИВАО ИСПОД ЦРНЕ КАПУЉАЧЕ: Нови детаљи о масакру у Русији - чека се сведочење мајке убице, био регистрован психички болесник

Zabrinuti roditelji ispred škole u Iževsku, Foto Printskrin

Prvo je ubio školskog čuvara a zatim je nastavio da puca i ubija redom učenike i nastavnike, da bi na kraju izvršio samoubistvo. Ranjeno je još 14 đaka i sedmoro odraslih osoba. Očevici tvrde da je imao masku na licu.

Kazancev je došao u školu sa dva pištolja i čim je ušao zapucao je na sve što se kreće.

Šta je motiv njegovog dolaska u školu gde je nekada učio da bi u njoj napravi masakr - još uvek može samo da se nagađa. Možda će njegova majka reći nešto više istražnim organima.

Predsednik Udmurtije Aleksandar Brečalov izjavio je da je ubica bio registrovan kao psihički bolesnik. Lečio se u tamošnjem dispanzeru za psihičke bolesti. U školu je došao u crnoj majici sa kapuljačom. Na odeći je imao nacističke simbole.

Policija je brzo došla u školu ali je ubica sa trećeg sprata pucao i na njih. On nije imao nikakve zahteve. Spasili su se oni koji su uspeli da zatvore vrata učionica. Jedan broj dece se povredio skačući sa prozora iz svojih učionica.

Portparol Kremlja je tu tragediju nazvao terorističkim aktom jer je ubica izgleda pripadao neonacističkoj grupi. Ruski predsednik Vladimir Putin je odmah naredio da se pošalje u Iževsk medicinski avion, kako bi se ranjena deca što pre prebacila u Moskvu da im se ukaže najbolja moguća pomoć uglednih hirurga.

Policija u Iževsku tvrdi da je ubica Artjom Kazancev svojevremeno učio u toj školi, ali zasada niko od nastavnika nije kazao seća li ga se kao đaka i je li kasnije dolazio u školu.

Kazancev je živeo nedaleko od škole, njegova porodica je stanovala u trosobnom stanu u Ulici Karla Marksa. Susedi tvrde da nije bio druželjubiv i da je stalno skrivao lice imajući na glavi crnu kapuljaču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a