REAKCIJE IZ SVETA NA PUTINOV GOVOR: Premijerka Estonije poručila da je NATO odbrambeni i nuklearni savez, koji se neće uplašiti Rusije

Novosti online

21. 09. 2022. u 15:01 >> 10:57

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin danas se obratio ruskoj naciji, a on je tom prilikom objavio i delimičnu mobilizaciju. Nedugo zatim oglasili su se i mnogi svetski zvaničici komentarišući njegov govor.

РЕАКЦИЈЕ ИЗ СВЕТА НА ПУТИНОВ ГОВОР: Премијерка Естоније поручила да је НАТО одбрамбени и нуклеарни савез, који се неће уплашити Русије

Foto: Profimedia

Putin je između ostalog pričao o mobilizaciji, nuklearnom naoružanju, ali i o odnosu Ruske Federacije i NATO-a.


 

Zelenski: Putin sutra može da kaže "osim Ukrajine, želimo i deo Poljske"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se nakon govora Vladimira Putin i pozvao Zapad da ne dozvoli da ih Putin ucenjuje.

Zelenski smatra da ne treba popuštati pred pretnjama Rusije.

- Putin sutra može da kaže: osim Ukrajine, želimo i deo Poljske, inače ćemo upotrebiti nuklearno oružje. Ne možemo pristati na ovakve kompromise - zaključio je prvi čovek Ukrajine.

Foto: Profimedia/Printskrin/google maps

 


Estonija: NATO je odbrambeni i nuklearni savez; Putin nas neće uplašiti

Estonska premijerka Kaja Kalas, jedan od velikih protivnika Vladimira Putina, pozvala je Zapad da se ne pokoleba pred Putinovom nuklearnom ucenom.

- Ovo je prvi put da se vrh Kremlja oglasio nakon protivofanzive Ukrajine. Moraju da pokažu da preuzimaju inicijativu. Ako Rusija ne može da pobedi konvencionalnim putem, prete nuklearnim oružjem i traže načine da pokažu političku pobedu.

Govor predsednika Putina trebao je da uplaši međunarodnu zajednicu. Što se tiče nuklearnih pretnji, cilj je isti kao i do sada - raspirivanje straha i terorisanje šire javnosti. Kremlj ucenjuje međunarodnu zajednicu i želi da nas uplaši i odvrati od pomoći Ukrajini. Evropa se neće umoriti; nastavićemo da branimo i podupiremo načela evropske sigurnosti i međunarodnog prava.

NATO je odbrambeni savez i nuklearni savez. Za razliku od Rusije, mi ne pretimo svetu nuklearnom katastrofom. To je potpuno neodgovorno i nedopustivo - rekla je Kalasova..


Navaljni: Zbog ovoga će uslediti velika tragedija

Delimična mobilizacija koju je najavio ruski predsednik dovešće do "velike tragedije", poručio je u sredu iz zatvora Putinov protivnik Aleksej Navaljni.

- Sve će to dovesti do velike tragedije i ogromnog broja umrlih - rekao je najveći kritičar Kremlja za vreme saslušanja na jednom od svojih brojnih suđenja, prema videu koji su podelili ruski mediji.

Poljski premijer: Putin će pokušati da uništi Ukrajinu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će Rusija pokušati da uništi Ukrajinu - i promeni njene granice.

- Učinićemo sve što možemo s našim saveznicima kako bi NATO još više podržao Ukrajinu - rekao je Moravjecki.

Papa: Ukrajinci mučenički narod koji se suočava s torturom

Papa Franja izjavio je danas da su Ukrajinci suočeni sa divljaštvom, monstruoznostima i torturom i nazvao ih je "mučeničkim" narodom, prenosi Rojters.

U obraćanju na kraju audijencije na Trgu Svetog Petra, papa, koji nije posebno imenovao Rusiju, govorio je okupljenima o razgovoru koji je u utorak imao sa kardinalom Konradom Krajevskim, njegovim izaslanikom koji je napadnut u Ukrajini kad je doneo humanitarnu pomoć.

Kardinal Krajevski napadnut je u Ukrajini dok je predavao humanitarnu pomoć u ime pape Franje kod grada Zaporožja, preneo je Vatikan njuz.

Kada su završili istovar pošiljke pomoći za lokalne stanovnike, na kardinala i njegovu pratnju pucano je iz lakog oružja.

Krajevski u incidentu nije povređen i nastavio je svoju misiju, navodi se u izveštaju.


Šef kabineta predsednika Ukrajine: Rusija nije uspela da postigne cilj

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, na "Tviteru" je objavio sliku video-konferencije za koju je rekao da ju je održao s članovima Odbora za obaveštajna pitanja američkog Kongresa.

- Više od šest meseci punog rata protiv Ukrajine Rusija nije uspela da postigne cilj. To se dogodilo zahvaljujući hrabrosti ukrajinskog naroda i pomoći naših međunarodnih partnera - napisao je Jermak.


 

Kličko: Mobilizacija i pretnje neće pomoći Putinu

- Mobilizacija i nuklearne pretnje neće pomoći agresoru u njegovom nastojanju da osvoji i uništi Ukrajinu i Ukrajince. Tiranin Putin je konačno pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj sopstvenoj zemlji - poručio je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

Foto: Instagram/ukrainian_army

 

Kina poziva na dijalog nakon obraćanja Putina


Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.
 

Foto AP

 

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan", prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je naredio prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala, ako nastavi sa, kako je rekao, "nuklearnom ucenom".


Kijevski profesor: Siguran sam više od 95% da Putin neće koristiti nuklearno oružje

Maksim Kamenjecki, profesor sa Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, komentarisao je je govor ruskog predsednika Vladimira Putina i istakao da je siguran preko 95 odsto da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje.


Kakve je reakcije izazvala najava mobilizacije?

Kako javlja Bi-Bi-Si, rusko tržište deonica naglo je palo nakon Putinove izjave o delimičnoj mobilizaciji, za koju je odluka već potpisana.  Bi-Bi-Si dodaje da postoje izveštaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz Rusije.


Nemački vicekancelar Robert Habek osudio je najavu ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji.


- Ovaj potez je loš i pogrešan - rekao je Habek novinarima u Berlinu.

Bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji: Moskva je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom iza leđa


Toni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za "Skaj njuz" da je delimična mobilizacija Vladimira Putina "prilično značajna eskalacija" ukrajinskog rata.

- Rusija je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom iza leđa, odbili su da mobilizuju vojnike jer je Putin bio zabrinut za učinak na rusko javno mnjenje. Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija koju je odbijao od početka rata. Sada, ne znam veruje li on u to ili ne, ali to je očigledno vrlo značajan korak napred u retorici koja se događa - dodao je Brenton.

 

Ukrajina: Ovo je predvidljiv korak

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski zvaničnici. Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve.

- I dalje je sve po planu, zar ne? Život ima sjajan smisao za humor - napisao je Podoljak.

 

Foto: Jutjub/Novini.LIVE

 


Američka ambasadorka u Kijevu kaže da je delimična mobilizacija "znak neuspeha"

Ambasadorka SAD u Kijevu opisala je najavu ruskog predsednika Vladimira Putina kao znak neuspeha i obećala je da će Sjedinjene Države nastaviti da podupiru ukrajinski otpor "ruskoj agresiji".

- Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspeha - tvitovala je ambasadorka Bridžit A. Brink, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitovanje govora ruskog predsednika.

- Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski deo teritorije i nastavićemo da budemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno - dodala je ambasadorka Brink.


Britanska ministarka: Putinova izjava je zabrinjavajuća

Ministarka spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džilijan Kigan označila je Putinovu pretnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)