PORODIČNO STABLO: Evo kako izgleda linija nasleđivanja britanskog prestola

Novosti online

08. 09. 2022. u 20:00

BRITANSKA kraljica Elizabeta II, najdugovečniji britanski monarh i figura nacije u poslednjih sedam decenija, preminula je u 96. godini, saopštila je danas Bakingemska palata.

ПОРОДИЧНО СТАБЛО: Ево како изгледа линија наслеђивања британског престола

Foto: Tanjug AP

Elizabeta II je bila monarh sa najdužom vladavinom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. "Ispratila" je 13 premijera koji su prošli kroz Dauning strit, ali je bila i svedok prolaska Britanskog carstva i uspona Komonvelta. Kada se sa svojim pokojnim suprugom povukla sa javnih dužnosti 2007. godine, njihov sin, princ Čarls preuzeo je njihove dužnosti u inostranstvu.

 
Kraljica je bila na tronu punih 70 godina, ali od smrti supruga princa Filipa, pokazivala je znakove posustajanja. A evo ko će je naslediti.

Kako izgleda linija nasleđivanja britanskog prestola

Nasleđivanje je određeno poreklom, polom, legitimitetom i religijom. Prema običajnom pravu, krunu nasleđuju deca suverena ili najbliža kolateralna linija suverena bez dece.


Povelja o pravima iz 1689. i Zakon o poravnanju iz 1701. ograničavaju nasleđivanje prestola na legitimne protestantske potomke Sofije od Hanovera, koji su u "zajedništvu sa Engleskom crkvom".

Supružnici rimokatolika su bili diskvalifikovani od 1689. godine do izmena zakona 2015 godine. Protestantski potomci onih koji su isključeni jer su rimokatolici imaju pravo.

Prvi naslednik kraljice Elizabete Druge je njen najstariji sin Čarls, princ od Velsa.

 

Foto: AP - Princ Čarls

 

Sledeći u redu posle njega je princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, stariji sin princa od Velsa.


Treći u redu je princ Džordž, najstarije dete vojvode od Kembridža, a slede njegova sestra, princeza Šarlot i mlađi brat, princ Luj.

Šesti u redu je princ Hari, vojvoda od Saseksa, mlađi sin princa od Velsa.

 

Foto: EPA- Princ Hari

 

Prema sporazumu iz Perta, koji je stupio na snagu 2015. godine, samo prvih šest u redu sukcesije zahtevaju saglasnost suverena pre nego što stupe u brak, bez takvog pristanka, oni i njihova deca bi bili diskvalifikovani iz nasledstva.

Sedmi i osmi u redu nasledstva su sin princa Harija i Megan Markl, vojvotkinje od Saseksa, Arči i njihova ćerka Lilibet.

Deveti u redu je vojvoda od Jorka, princ Endrju, drugi sin kraljice Elizabete Druge i princa Filipa. Deseta je njegova starija ćerka Beatris.

Najmlađi sin Elizabete i Filipa, princ Edvard, grof od Veseksa, 14. je u liniji nasledstva.

Jedina ćerka Elizabete i Filipa, princeza Ana, 17. je u naslednom redu za britanski tron.

 

Najstarija unuka kraljice Elizabete i ćerka princeze Ane, Zara Tindal, 21. je u naslednoj liniji. Zara je veoma uspešna u konjičkom sportu, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)