KONGRES OPTUŽUJE BAJDENA: Bela kuća odbacuje kritike predsednika zbog haotičnog odlaska iz Avganistana

D. D. S.

15. 08. 2022. u 13:47

Izveštaj pod naslovom "Strateški neuspeh - procena povlačenja administracije iz Avganistana", koji bi prema navodima časopisa "Hil" trebalo da bude objavljen u Kongresu SAD ove godine, kritikuje se, kako piše prestonički "Vašington post", predsednik Džozef Bajden za loše rukovanje procesom povlačenja i navodi se da je preko 800 američkih državljana ostavljeno kada je evakuacija završena 31. avgusta 2021. godine. Bela kuća odbacuje izveštaj.

КОНГРЕС ОПТУЖУЈЕ БАЈДЕНА: Бела кућа одбацује критике председника због хаотичног одласка из Авганистана

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

- Bivše avganistansko bezbednosno osoblje sa "osetljivim znanjem o američkim operacijama" koje je ostalo iza povlačenja američkih snaga iz zemlje podložno je regrutovanju Rusije, Kine i Irana, rekli su republikanski poslanici u još neobjavljenom privremenom izveštaju, navodi agencija Rojters. Republikanci u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma na prvu godišnjicu zauzimanja Kabula od strane talibana navode da je "neko bivše avganistansko vojno osoblje pobeglo u Iran".

Pad Kabula izazvao je užurbane evakuacije zapadnih zemalja svojih državljana i avganistanskih pomagača. Pomoćnik komiteta rekao je za dnevni "Vašington post" da je oko 3.000 avganistanskog bezbednosnog osoblja prešlo u Iran, ponevši sa sobom opremu i vozila.

- Verujemo da se to dogodilo zato što ih nisu evakuisale SAD ili naši saveznici, pa stoga nisu imali drugu opciju - rekao je.

Bela kuća je odbacila izveštaj kao pristrasan i "prožet netačnim karakterizacijama, odabranim informacijama i lažnim tvrdnjama".

- Kada je predsednik Bajden stupio na dužnost, bio je suočen sa izborom: pojačati rat i izložiti riziku još više američkih trupa, ili konačno okončati najduži rat u Sjedinjenim Državama posle dve decenije kada su američki predsednici slali američke trupe da se bore i ginu u Avganistan - rekla je Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024