PUTIN JE TREBALO DA SE SHVATI OZBILJNO: Kisindžer upozorio na rat, smatra da je širenje NATO moralo da se zaustavi 1999.

Novosti online

14. 08. 2022. u 20:06

BIVŠI američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

ПУТИН ЈЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ СХВАТИ ОЗБИЉНО: Кисинџер упозорио на рат, сматра да је ширење НАТО морало да се заустави 1999.

Foto: EPA

- Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja čiji smo delimični tvorci, a nismo razmišljali kako će se kriza završiti ili gde će nas odvesti - rekao je Kisindžer za dnevnik "Volstrit žurnal".

Kisindžer smatra da je širenje NATO-a trebalo da se zaustavi u Poljskoj (1999.), a Ukrajina je trebala da zauzme mesto u odnosima Rusije i Zapada kakvo je imala Finska.


On veruje da je “bila greška što je NATO signalizirao Ukrajini da bi se na kraju mogla pridružiti savezu” i da je se Putinova zabrinutost za sigurnost Rusije trebala shvatiti ozbiljno.

- Mislio sam da su Poljska, kao i sve tradicionalne zapadne zemlje koje su bile deo zapadne istorije, logične članice NATO-a. Bio sam za potpunu nezavisnost Ukrajine - izjavio je bivši državni sekretar SAD.

 

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je "skup teritorija koji su jednom bile pripojene Rusiji, a koje Rusi vide kao svoje. Stabilnost bi bila bolja da je Ukrajina tampon između Rusije i Zapada. Međutim, kao rezultat ruske specijalne vojne operacije Kisindžer smatra da se situacija promenila.


- Sada smatram da, na ovaj ili onaj način, formalno ili ne, Ukrajinu nakon ovoga treba tretirati kao članicu NATO-a - dodao je on.

Kisindžer tvrdi da bi SAD trebao da nađe "ravnotežu" između sebe, Rusije i Kine. Ovo se izraz odnosi na neku vrstu ravnoteže moći, uz prihvatanje legitimiteta ponekad suprotstavljenih vrednosti.

Henri Kisindžer, sada 99-godišnjak, elaborirao je ulogu Zapada u sukobu u Ukrajini u nedavnoj knjizi u kojoj opisuje istaknute vođe nakon Drugog svetskog rata.


Opisao je odluku Rusije da pošalje trupe u zemlju kao motivisanu potrebom za sopstvenom sigurnošću, budući da bi članstvo Ukrajine u NATO-u premestilo oružje saveza na blizinu od 500 kilometara od Moskve.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

GLUMICA PROŠLA PAKAO SA KLIČKOM: Odveo je našu ćerku u Ukrajinu, nije želeo da je vrati, ja sam lečila zavisnost od alkohola i droge