ZELENSKI NA IVICI NERVNOG SLOMA: Ukrajinski vojnici koje su zarobili Rusi odlučili da ostanu pod kontrolom Moskve

Novosti online

13. 08. 2022. u 17:44

UKRAJINSKI vojnici koje su zarobile ruske snage, izražavajući nespremnost da nastave borbu, odlučili su da ostanu na teritoriji pod kontrolom Moskve i savezničkih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

ЗЕЛЕНСКИ НА ИВИЦИ НЕРВНОГ СЛОМА: Украјински војници које су заробили Руси одлучили да остану под контролом Москве

Foto: Profimedia/printskrin Jutjub/euronews

 -  Ukrajinski ratni zarobljenici koji pripadaju jedinicama Pomorske pešadije, Nacionalne garde, vazdušno-desantnim i kopnenim snagama odlučili su da ostanu na teritoriji koju kontroliše Rusija zbog nespremnosti da se bore i straha od ponovnog slanja na prve linije fronta - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ukrajinski ratni zarobljenici ne žele da budu korišćeni kao „topovsko meso" i da ginu na bojnom polju dok „izvršavaju zločinačka naređenja" izdata od strane Kijeva.

Ruska vojska je takođe objavila razgovor sa ukrajinskim zarobljenikom koji je rekao da je dobrovoljno položio oružje i predao se savezničkim snagama.

Prema rečima zarobljenika, sa njim su dobro postupali i ne želi da se vrati u Ukrajinu u okviru budućih razmena.

Nekoliko ukrajinskih vojnika je uspelo da se preda tokom napada ukrajinskih ekstremističkih bataljona na njih, navodi Ministarstvo, uz napomenu da ekstremisti prete pucanjem na sve vojnike koji žele da napuste svoje borbene položaje.

Prema Ministarstvu, ratni zarobljenici su saopštili o raširenoj korupciji među ukrajinskim redovima, upotrebi taktike zastrašivanja od strane Kijeva i „varvarskom postupanju prema civilima koje redovno koriste kao živi štit".

Ranije ovog meseca, Moskva je saopštila da savesno poštuje Ženevsku konvenciju o postupanju sa ratnim zarobljenicima, dok kijevske snage muče, izgladnjuju i uskraćaju medicinsku pomoć ruskim zarobljenicima. Takođe, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin je osudio nespremnost Zapada da Kijev smatra odgovornim za ova kršenja i zločine.

(Informer)

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama