"TAJVAN BI MOGAO DA POSTANE NOVA UKRAJINA": Stručnjak za međunarodne odnose smatra da uspon Kine smeta Americi

Novosti online

11. 08. 2022. u 17:27

TAJVAN bi mogao da postane nova Ukrajina, ako Sjedinjene Američke Države ne odustanu od svoje trenutne politike, izjavio je u četvrtak za ruski "TASS" zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije Jan Anlin.

ТАЈВАН БИ МОГАО ДА ПОСТАНЕ НОВА УКРАЈИНА: Стручњак за међународне односе сматра да успон Кине смета Америци

Foto: Shutterstock

- Ako se sadašnja situacija, sa svojim ratnim rizicima, razvija u istom pravcu, onda se ne može isključiti mogućnost "nenamernog pucanja" u Tajvanski moreuz. Onda sutrašnji Tajvan može postati današnja Ukrajina. Komunistička partija i vlada Kine stalno promovišu politiku mirnog razvoja odnosa između dve obale i politiku zajedničkog razvoja, idu putem mirnog ujedinjenja u skladu sa principom "jedna zemlja - dva sistema" i, osim ako je to apsolutno neophodno, neće se opredeliti za ujedinjenje vojnom silom - rekao je Anlin.

On je opisao trenutnu situaciju u regionu Tajvanskog moreuza kao napetu. Nesuglasice traju poslednjih nekoliko godina i zbog toga mnogi strahuju od izbijanja oružanog sukoba.

- Glavni razlog za to leži u američkoj strategiji i politici, zasnovanoj na želji da se Kina obuzda. Vašington se boji kineskog uspona. Dovodeći u pitanje fundamentalne interese Kine, SAD nastoji da obuzdaju njen razvoj - izjavio je zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije. 

Još jedan razlog za aktuelnu krizu Jan vidi u politici tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije od 2016. godine, koja je postavila kurs ka nezavisnosti ostrva i prekidu veza sa kontinentalnom Kinom, kao i približavanju Sjedinjenim Državama.

- Ovo dovodi u pitanje princip "jedne Kine", univerzalno priznat od međunarodne zajednice, i šteti nekada mirnim i stabilnim odnosima između dve strane Tajvanskog moreuza - zaključio je stručnjak za međunarodne odnose.

 

BONUS VIDEO: Dejstvo ruske artiljerije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?