KONZERVATIVCI VODE: U anketama pred izbore u Italiji desničarski blok na putu da osvoji većinu

Tanjug

10. 08. 2022. u 00:35

ITALIJANSKI pretežno desničarski blok na putu je da osvoji ogromnu većinu u oba doma parlamenta na izborima sledećeg meseca, pokazala je današnja studija istraživačkog centra Instituta Kataneo.

КОНЗЕРВАТИВЦИ ВОДЕ: У анкетама пред изборе у Италији десничарски блок на путу да освоји већину

Foto: AP

Konzervativni savez vodi u istraživanjima javnog mnjenja uoči septembarskog glasanja što se delom pripisuje i podelama njegovih protivnika, prenosi Rojters. Dodaje se da će desničarska Braća Italije biti pojedinačno najjača partija.

Navodi se da bi na osnovu svojih predizbornih obećanja o smanjenju poreza i većim penzijama konzervativni savez ukoliko pobedi mogao da "utegne" italijanske javne finansije, a od tog bloka se očekuje i da suzbije ilegalnu imigraciju.

Studija zasnovana na najnovijim anketama sugeriše da bi desna alijansa mogla da ima 245 poslanika od 400 u Veću i 127 od 200 u Senatu. Konzervativni blok uključuje krajnje desničarsku Braću Italije Đorđe Meloni, desničarsku Ligu Matea Salvinija, konzervativnu Forca Italija Silvija Berluskonija i nekoliko manjih saveznika sa centra.

Levi centar na čelu sa Demokratskom strankom (PD) Enrika Lete može da ocekuje 107 poslanika u donjem domu i 51 u Senatu, dok bi ostatak mesta bio podeljen između stranaka van ovih glavnih blokova, pokazalo je istraživanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga