MOSKVA: Završena epoha saradnje sa Zapadom, nema povratka na stanje od pre 24. februara

Novosti onlajn

03. 08. 2022. u 14:39

EPOHA saradnje sa Zapadom je završena, vreme je da se oslobodimo iluzija i shvatimo da nema povratka na stanje od pre 24. februara u odnosima sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je direktor Departmana za spoljnopolitičko planiranje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Drobinjin.

МОСКВА: Завршена епоха сарадње са Западом, нема повратка на стање од пре 24. фебруара

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

- Bez obzira na trajanje i ishod specijalne vojne operacije, već sada se može konstatovati da je tridesetogodišnja epoha generalno konstruktivne, iako ne problematične saradnje sa Zapadom, nepovratno okončana - primetio je diplomata u svom članku „Lekcije istorije i slika budućnosti: razmišljanja o spoljnoj politici Rusije“.

- Jasno je da neće biti povratka na stanje od pre 24. februara u odnosima sa zemljama Severne Amerike i Evrope - konstatovao je Drobinjin.

- Rusija je ušla u akutnu fazu konfrontacije sa agresivnim savezom neprijateljskih država na čelu sa SAD. Cilj neprijatelja je da našoj zemlji nanese strateški poraz, eliminišući je kao geopolitičkog konkurenta - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija pruža široke mogućnosti za samoopredeljenje Rusije kao jednog od globalnih centara, za povratak Rusije sebi.

- Vreme je da se Rusija vrati sebi. Da prepozna sebe kao istorijsko jezgro jedne originalne civilizacije, najveće evroazijske i evro-pacifičke sile, jednog od najjačih geopolitičkih centara na svetu. Specijalna vojna operacija pruža široke mogućnosti za takvo samoopredeljenje - naveo je Drobinjin.

Prema njegovim rečima, „povratak sebi je nemoguć bez promišljene ideološke mobilizacije države i društva. To je takođe neophodan uslov za efikasnu spoljnu politiku nakon izlaska iz svih oblika zavisnosti od Zapada“, napominje diplomata.

- Može se bez preterivanja reći da je specijalna vojna operacija postala prekretnica na putu ka novom svetskom poretku, novom rasporedu snaga na međunarodnoj sceni. Uređenje će u velikoj meri zavisiti od toka borbenih dejstava, promena u strukturi svetske ekonomije i parametara političkog rešavanja sukoba. Jednog dana će se sve složiti. U međuvremenu, sama sudbina je Rusiju ponovo postavila u poziciju jednog od glavnih kreatora svetske istorije - zaključio je Drobinjin.

BONUS VIDEO:

"GRAD" U AKCIJI: Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!