(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Ruska vojska ruši najtvrđu odbranu ukrajinske vojske kod Donjecka (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 08. 2022. u 14:54 >> 22:53

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini – dan 161.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска руши најтврђу одбрану украјинске војске код Доњецка (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Ruska vojska oslobodila je veći deo sela Peski kod Donjecka, žestoke borbe se nastavljaju. Kijev je pokrenuo obaveznu evakuaciju stanovništva sa teritorije DNR koju još uvek kontroliše. Kijev želi da izvoz žitarica iz svojih luka bude redovan i kontinuiran, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski.

Ujedinjene nacije će formirati misiju za istragu granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki

Ujedinjene nacije će formirati misiju za istragu granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki, a organizacija računa na saradnju Rusije i Ukrajine, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

- Odlučio sam da u okviru svoje nadležnosti i vlasti formiram misiju za utvrđivanje činjenica. Nemam pravo da vodim krivičnu istragu. U ovom momentu se stvaraju uslovi za rad misije i o tome će biti obaveštene vlade Rusije i Ukrajine - rekao je Gutereš.

On se nada da će sve strane obezbediti pristup neophodnim objektima i informacijama koje su potrebne.

 

Razgovarali Čavušoglu i Lavrov


Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o situaciji u Turskoj, prehrambenom sporazumu i predstojećoj poseti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju.

- Imali smo sastanak sa gospodinom Lavrovom. Razgovarali smo o sporazumu o žitu, otklanjanju prepreka. Izrazili smo nadu da će sporazum doprineti prekidu vatre u Ukrajini, saznali smo mišljenje ruske strane. Razgovarali smo o predstojećem razgovoru našeg predsednika sa gospodinom (Vladimirom) Putinom - rekao je Čavušoglu novinarima.

Nastavljene borbe na Donjeckom frontu

Na Donjeckom frontu nastavljaju se žestoke borbe – ruska vojska ruši najtvrđu odbranu ukrajinske vojske. Prema nepotvrđenim informacijama, već je oslobođen veći deo Marinke, nastavlja se ofanziva u selu Peski.

 

BORBENA AKTIVNOST "URAGANA"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je najnovije snimke dejstva višecevnog raketnog sistema "Uragan" na nepoznatoj lokaciji. Snimak služi kako bi se pokazala sposobnost posade da za samo dva minuta obavi kompletnu misiju.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je najnovije snimke dejstva višecevnog raketnog sistema "Uragan" na nepoznatoj lokaciji. Snimak služi kako bi se pokazala sposobnost posade da za samo dva minuta obavi kompletnu misiju

Ruske snage ušle u Soledar

Savezničke snage čiste od ukrajinskih snaga teritoriju fabrike građevinskog materijala „Knauf“ u Soledaru, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

 

U Lavovskoj oblasti uništeno skladište oružja isporučenog iz Poljske

U napadima visokopreciznog oružja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na privremenu dislokaciju jedinica 81. vazdušne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki i Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je više od 50 neonacista i zaplenjeno šest vozila, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Završena inspekcija teretnog broda sa ukrajinskim žitom.

U Istanbulu je završena inspekcija teretnog broda sa ukrajinskim žitom, prenosi dopisnik Sputnjika.

 

Oštećene bolnice

U napadu ukrajinskih snaga na Donjeck oštećene su dve bolnice, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Snage Rusije i DNR uništile dve američke haubice M777

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 419 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Uragan“, višecevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U granatiranjima su poginula dva civila, a 25 je ranjeno. Oštećeno je 36 stambenih i 13 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena su dva višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dve haubice M777, jedan kamion, a ubijeno više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga. Uništena su dva vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Kurdjumovka.

 

Inspekcija broda sa ukrajinskim žitom počinje u 9 časova

Predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu u sredu u 10 časova po lokalnom vremenu počeće inspekciju prvog teretnog broda sa ukrajinskim žitom, koji se usidrio u blizini Bosfora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

- Inspekcija teretnog broda ‘Razoni’, koji je sinoć stigao iz ukrajinske luke Odesa u Istanbul, počeće u 10 časova - navodi se u saopštenju.

Nije precizirano koliko će trajati provera. Prema navodima televizije „Si-En-En Turk“, inspekcija će trajati oko dva sata.

 

Poginula dva civila, ranjeno 25 od posledica "Nato" granata

- Dva civila su tokom proteklog dana poginula, a 25 je ranjeno u DNR od posledica ukrajinskog granatiranja, dok je pet osoba povređeno u eksploziji mina PFM-1 „Lepestok“, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

Antonov - "Američke sankcije Moskvi potresaju globalna tržišta"


- Još jedne američke sankcije protiv Rusije dodatno će razbiti globalna tržišta koja već stradavaju od narušavanja lanaca snabdevanja - izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
- ‘Sankciona mašina’ koju pokreće Vašington nastavlja da ‘štampa’ ograničenja protiv ruskog biznisa u pokušaju da istisne Rusiju sa svetskih tržišta. Zauzimanje upražnjenih pozicija banalnim ucenama, a ne fer konkurencijom - rekao je Antonov objavila je ruska ambasada.
- Ovakva ‘marljivost’ američkih vlasti dodatno potresa globalna tržišta, koja već trpe značajne poremećaje u lancu snabdevanja. Odatle i postoje rizici od daljeg rasta cena i problema sa nabavkom neophodnih proizvoda. Najveća šteta biće naneta zemljama u razvoju - naglasio je Antonov.

On je dodao da „neće uspeti da izoluju Rusiju, ma koliko se naši protivnici trudili“.

SAD su u utorak proširile sankcije Rusiji u koje su uključile 13 fizičkih i više od 30 pravnih lica.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)