RATNE IGRE OKO NENSI PELOSI: Razgovor lidera Amerike i Kine praćen vojnim tenzijama zbog najavljene posete zvaničnice SAD Tajvanu

I. STANOJEVIĆ/D. SAVIĆ

29. 07. 2022. u 10:30

U DANU kada se lideri SAD Džozef Bajden i Kine Si Đinping započinjali peti telefonski razgovor koji je uključivao Ukrajinu, ali i ekonomsko rivalstvo dveju zemalja, kao i mogućnost ukidanja nekih carina na kinesku robu, kao podsticaj američkoj ekonomiji, Pentagon je pravio "plan za vanredne situacije" za eventualnu posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

РАТНЕ ИГРЕ ОКО НЕНСИ ПЕЛОСИ: Разговор лидера Америке и Кине праћен војним тензијама због најављене посете званичнице САД Тајвану

Foto: Tanjug AP

Američki mediji su najavljivali da Pentagon šalje dodatne brodove, avione i sisteme za nadzor da zaštiti Pelosijevu ako nastavi sa planom da ode u posetu Tajvanu.

Bela kuća je saopštila da je njeno putovanje u inostranstvo pitanje nacionalne bezbednosti SAD i da samo ona može da donosi odluke da li će ići, upozoravajući da "ratobornost u retorici Pekinga... samo eskalira tenzije". Objašnjenje Bele kuće nije "prošlo" kod Kineza.

Vojni manevri se upravo održavaju na Tajvanu koji deklarativno SAD ne smatraju samostalnom teritorijom, ali zato imaju zakon koji im omogućava liferovanje naoružanja na ovo autonomno kinesko ostrvo. Predsedavajući kineskog Združenog generalštaba, general Li Zuočeng kaže da Peking "nema prostora za kompromis" po pitanjima kao što je Tajvan i poručuje da Amerikanci moraju da "prekinu vojni dosluh SAD i Tajvana i da izbegnu svoj uticaj na stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

Foto: Tanjug AP

Džozef Bajden i Si đinping

Iako američki zvaničnici za agenciju AP kažu da sumnjaju da će Kina preduzeti direktnu akciju protiv same Pelosi, ne isključuju da bi kineska demonstracija sile mogla da krene naopako i da rezultira opasnom nesrećom, kao što je vazdušni sudar. Ranije je nekoliko medijskih izveštaja sugerisalo da bi Peking mogao ići toliko daleko da proglasi zonu zabrane letova iznad Tajvana ili da pošalje ratne avione da "prate" avion predsednice Predstavničkog doma.

BORBA ZA INDOPACIFIK

PEKING, koji smatra ovo autonomno ostrvo delom kineske teritorije, više puta je upozoravao da bi poseta Pelosijeve Tajvanu mogla da izazove ozbiljnu reakciju i da ima "nepodnošljive posledice" po odnose između Kine i SAD, koje su, međutim, zabrinute da bi nedavni bezbednosni sporazum, koji je Peking potpisao sa Solomonskim Ostrvima, mogao da dovede do uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku. Bajdenova administracija preduzima korake da proširi vojne i bezbednosne odnose sa indopacifičkim državama kao deo kampanje za izgradnju jače mreže saveza u kineskom dvorištu i suprotstavljanje rastućem uticaju Kine.

SAD već imaju snage u pacifičkom regionu, uključujući američki nosač aviona "Ronald Regan" i njegovu udarnu grupu, koja je tokom vikenda uplovila u luku u Singapuru. Tu je i "Benfold", razarač koji je prošle nedelje prošao kroz Tajvanski moreuz.

Pelosijeva, koja je prvobitno planirala da otputuje na Tajvan u aprilu, ali je odložila putovanje pošto se zarazila virusom korona, još nije potvrdila nove datume posete. Ako ipak nastavi sa planom, postaće najviši američki poslanik koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!