BAJDEN PREKO RUSA CILJA KINEZE: Bela kuća najavljuje telefonski razgovor lidera iz Vašingtona i Pekinga

D. SAVIĆ

28. 07. 2022. u 08:35

ODAVNO za danas dogovoreni, peti telefonski razgovor između predsednika SAD Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga odvija se, iznenada, u okolnostima visoke napetosti.

БАЈДЕН ПРЕКО РУСА ЦИЉА КИНЕЗЕ: Бела кућа најављује телефонски разговор лидера из Вашингтона и Пекинга

Foto: EPA

Bela kuća je šturo saopštila novinarima da će lideri deo razgovora posvetiti i pitanjima u vezi sa ekonomskom konkurencijom između dve zemlje, koja je, međutim, sada praćena i najnovijom inicijativom sa Kapitol hila da se uvedu sankcija na isporuke ruskih energetskih proizvoda u Kinu.

Razgovoru su prethodila oštra upozorenja iz Pekinga Bajdenovoj administraciji posle najave moguće posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

- Razgovaraće o svemu, od tenzija oko Tajvana do rata u Ukrajini, kao i o ekonomskoj konkurenciji između naše dve zemlje. Ovo je poziv koji je odavno zakazan i već postoji agenda stvari o kojima treba da razgovaraju - saošteno je u Vašingtonu.

Peking je, međutim, ponovio da je "jasno naznačio Sjedinjenim Američkim Državama u više navrata da se snažno protivi poseti Nensi Pelosi Tajvanu". No, Bela kuća ističe da bi putovanje Pelosijeve na Tajvan bilo pitanje koje spada u domen nacionalne bezbednosti SAD, ali da samo ona može doneti odluku o tome da li će da putuje ili ne.

LAVROV: PEKING JE SLEDEĆI

Zapad bi mogao da uvede sankcije bilo kojoj zemlji za koju smatra da ga na neki način iritira, a sledeća na listi mogla bi da bude Kina, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Etiopiji. "NATO po redu označava svoje neprijatelje. Rusija je broj jedan. Kina je na drugom mestu", rekao je Lavrov i upozorio da bi svi principi mogli da budu narušeni ukoliko Zapad odluči nekoga da kazni.

- Ratobornost u retorici Kine oko mogućeg putovanja samo povećava tenzije. Smatramo da je to beskorisno s obzirom na situaciju - zaključeno je u Vašingtonu.

Posredno "ciljanje" Moskve, preko najave sankcija Pekingu, izazvalo je novu varnicu između dve najveće ekonomske sile, na koju je odmah reagovao Kremlj nadom da će "ova inicijativa ostati u početnoj fazi", jer je reč o inicijativi jednog američkog senatora, a ne američke vlade.

Agencija "Blumberg" ranije je prenela da su američki senatori, predvođeni republikancem Markom Rubiom, predložili uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u prodaji ruske nafte i drugih energetskih proizvoda Kini. On je predstavio nacrt zakona o uvođenju američkih sankcija svakom pravnom licu koje osigurava ili registruje tankere koji prevoze naftu ili tečni prirodni gas iz Rusije u Kinu. Rubio tvrdi da kupovinom ruske nafte Kina podržava specijalnu operaciju u Ukrajini.

U međuvremenu se oglasio i portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđen, koji je rekao da se Peking odlučno protivi jednostranim sankcijama i da saradnja Pekinga i Moskve nije usmerena protiv drugih država, niti je pod uticajem spoljnih faktora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

OGROMNA ŽIVOTINJA SNIMLJENA U JADRANU: Od prizora zastaje dah - izranja iz voda, prska, pa se vraća u dubine (VIDEO)