ZAPADNI INSTRUKTORI UPRAVLJAJU UKRAJINSKIM HIMARS: Kijev američko naoružanje koriste za gađanje civila u Donbasu

P. Z. S. / ria.ru

18. 07. 2022. u 18:58

VOJSKA LNR ima pouzdane informacije da sve posade HIMARS MLRS „na terenu“ predvode zapadni instruktori koji daju uputstva za gađanje civilnih infrastrukturnih objekata u gradovima Donbasa, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

ЗАПАДНИ ИНСТРУКТОРИ УПРАВЉАЈУ УКРАЈИНСКИМ ХИМАРС: Кијев америчко наоружање користе за гађање цивила у Донбасу

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL


-Što se tiče instruktora, ovo je zaista potvrđena informacija iz tri različita izvora, dakle, pouzdana: zaista, sve HIMARS prate zapadni instruktori, koji govore engleski. Činjenica je. A gde ciljaju: gađaju kritično važne civilne objekte, u subotu su pogodili u trolejbuski depo grada Alčevska. U ovom trolejbuskom depou nema vojnog objekta, rekao je Maročko.

On je napomenuo da je poslednjih dana Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre zabeležio masovnu upotrebu HIMARS MLRS od strane ukrajinskih oružanih grupa.

Činjenica da NATO artiljerci MLRS već, po svemu sudeći, upravljaju dejstvima ukrajinske vojske „na terenu“, izjavio je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je izrazio nadu da će Evropa shvatiti sa kakvim posledicama to nosi.

Prethodno su SAD predale Ukrajini osam mobilnih lansera na šasiji sa točkovima HIMARS MLRS. Planirano je da još četiri takve instalacije budu prebačene u Kijev.

Zamenik šefa Pentagona Kolin Kal rekao je 1. juna da su SAD obezbedile obećanje ukrajinskih vlasti, uključujući lično Vladimira Zelenskog, da neće koristiti HIMARS za udare na rusku teritoriju. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, do danas su uništene najmanje dve HIMARS instalacije.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)