RUSKI KOMANDANT O AMERIČKIM HIMARSIMA: Isti su kao naši "Uragani", ne mogu da preokrenu situaciju u korist Kijeva

P. Z. S. / ria.ru

18. 07. 2022. u 17:15

SNABDEVANjE sa Zapada višecevnim raketnim sistemima HIMARS i haubicama M-777 nije omogućilo Kijevu da preokrene tok u pravcu Avdejevke u svoju korist, rekao je zamenik komandanta bataljona 9. puka Narodne milicije Donjecke Narodne Republike.

РУСКИ КОМАНДАНТ О АМЕРИЧКИМ ХИМАРСИМА: Исти су као наши Урагани, не могу да преокрену ситуацију у корист Кијева

Foto: Printscreen


-Iskreno, zbog ovih haubica neće biti prekretnice u njihovom pravcu. Nema ih toliko, za pet njihovih diviziona - naših 20. Dakle ništa ozbiljno, rekao je komandant sa pozivnim znakom "Hokhol".

Komandant NM DNR ne smatra američke višecevne raketne sisteme čudotvornim oružjem, po njegovom mišljenju, Oružane snage RF i NM DNR imaju ekvivalentne analoge.

-Ove američke MLRS zovemo ne HIMARS, već „Himera“. Lakše je. Na ruskom. Koriste se iz Artjemovska. I u Donjecku nedavno. Čuli smo za to. Svi normalni svetski mediji su pratili ovu situaciju. Bilo je i povređenih. I ranjenih. Koriste se iz Njujorka. S te strane. Koriste se iz Konstantinovke. Ali nisu ništa bolji od našeg "Uragana", rekao je.

Prethodno su SAD predale Ukrajini osam mobilnih lansera na šasiji sa točkovima HIMARS MLRS. Planirano je da još četiri takve instalacije budu prebačene u Kijev. Zamenik šefa Pentagona Kolin Kal rekao je 1. juna da su SAD obezbedile obećanje ukrajinskih vlasti, uključujući lično Vladimira Zelenskog, da neće koristiti HIMARS za udare na rusku teritoriju. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, do danas su uništene najmanje dve HIMARS instalacije.

Foto Tanjug/AP


SAD su takođe isporučile Ukrajini dalekometne haubice M-777 kalibra 155 mm, ukrajinske snage su ih već koristile za granatiranje gradova, uključujući Donjeck, što je dovelo do smrti civila.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Kijevu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri