BAJDEN: Vrhovni sud nas ugrožava u borbi za čist vazduh

Tanjug

01. 07. 2022. u 08:58

VRHOVNI sud SAD usvojio je juče predlog da se ograniče nadležnosti savezne vlade u izdavanju propisa o smanjenju emisije ugljenika iz elektrana.

БАЈДЕН: Врховни суд нас угрожава у борби за чист ваздух

Foto: Peter Klaunzer/Keystone via AP, Pool

Sud je to učinio presudom koja će, kako prenosi Rojters, potkopati planove predsednika DŽozefa Bajdena da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

U presudi koja je doneta sa šest glasova "za" i tri "protiv" ograničena su ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisiju gasova staklene bašte iz postojećih elektrana na ugalj i gas u skladu sa Zakonom o čistom vazduhu, preneo je Rojters.

Bela kuća je saopštila da advokati administracije analiziraju odluku i traže načine da reše problem emisije štetnih gasova u postojećim zakonskim okvirima.

Predsednik SAD DŽozef Bajden ocenio je da odluka Vrhovnog suda preti da ugrozi sposobnost SAD da se bore protiv klimatskih promena.

- Dok postoji rizik da ova odluka ugrozi sposobnost naše nacije da održava čist vazduh i bori se protiv klimatskih promena, neću popustiti u korišćenju zakonskih ovlašćenja za zaštitim javno zdravlje i borim se protiv klimatske krize - naveo je Bajden u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DŽONSONOV ROĐENI BRAT: Bio ministar, posle Borisovog poteza podneo ostavku - liče kao da su blizanci