KINESKO IZDANJE GLOBAL TAJMSA: NATO je spreman da žrtvuje Baltik

Novosti onlajn/R. V.

29. 06. 2022. u 15:44

SEVERNOATLANTSKA alijansa može da „žrtvuje” interese baltičkih država u slučaju sukoba sa Rusijom, pišu kolumnisti kineskog izdanja "Global tajmsa" Žang Hui i Vang Henđi, prenose RIA Novosti.

КИНЕСКО ИЗДАЊЕ ГЛОБАЛ ТАЈМСА: НАТО је спреман да жртвује Балтик

Foto: Novosti

Litvanija, Letonija i Estonija su više puta pozivale rukovodstvo Alijanse da ažurira strategiju za „odbranu“ regiona i jačanje njegove odbrambene sposobnosti.

Foto: Printskrin/www.globaltimes.cn

Međutim, ako njihova agresivna politika eskalira sa Rusijom, onda će, prema rečima vojnog stručnjaka Song Džonpinga, NATO žrtvovati ove države, pošto vojni blok „pridaje veći značaj interesima 12 zemalja osnivača“.

On smatra da u slučaju sukoba koji isprovociraju baltičke države, NATO neće slati oružane snage u region, već će samo pomoći u snabdevanju oružjem.

Song Džongping je takođe sugerisao da bi se savez mogao raspasti 2024. ako demokrate izgube tlo pod nogama, a Džo Bajden ne uspe da pobedi na reizboru.

Foto: AP Photo/Ross D. Franklin

- Ako Donald Tramp pobedi 2024. godine, onda je najbolje rešenje za NATO da Sjedinjene Države izgube svaki interes za blok. Najverovatnije će SAD napustiti asocijaciju ili čak pokušati da je eliminišu - zaključio je vojni ekspert.

Samit NATO-a se održava od 28. do 30. juna u Madridu. Kako je naveo generalni sekretar Alijanse, učesnici sastanka će saopštiti da Rusija više nije partner organizacije, već „pretnja miru i stabilnosti“.

Moskva je više puta napomenula da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je izjavio pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Istovremeno, Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je skrenulo pažnju da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok zapadne zemlje treba da napuste politiku militarizacije kontinenta.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati