UNIŠTENA REPUTACIJA VELIKE BRITANIJE I ZAPADA: Zbog Asanža nemaju osnova da kritikuju nedostatak slobode medija u drugim zemljama

Novosti online

24. 06. 2022. u 19:05

GLAVNI i odgovorni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson ocenio je da je svima jasno da Džulijana Asanža politički progone Sjedinjene Američke Države, koje su se osetile poniženo jer je otkrivena istina o njihovim greškama.

УНИШТЕНА РЕПУТАЦИЈА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И ЗАПАДА: Због Асанжа немају основа да критикују недостатак слободе медија у другим земљама

Džulijan Asanž / Foto EPA

- Više od 2.000 organizacija, koje rade na poštovanju ljudskih prava i slobode govora, osudile su ovaj slučaj i Asanžovu ekstradiciju iz Velike Britanije u SAD. Mogu navesti nekoliko tih organizacija, kao što su Amnesti internešnel i Novinari bez granica, a koje su posvećene zaštiti novinara - rekao je Hrafnson za Glas Srpske.

Prema njegovim rečima, Vikiliks je sada fokusiran na očuvanje života Džulijana Asanža i spasavanje budućnosti istraživačkog novinarstva širom sveta, budući da je takav ulog u ovom slučaju.

- To je naš primaran posao u ovom trenutku i sve naše napore smo trenutno uložili u to - rekao je Hrafnson i upozorio da slučaj Asanž može da ima velike posledice na slobodu medija.

On je naglasio da su sve velike medijske organizacije i novine u Velikoj Britaniji urednički osudile ekstradiciju - Dejli telegraf, Gardijan, kao i Dejli mejl.

- Reputacija Zapada i naročito Velike Britanije je uništena. Sada nemaju osnova da kritikuju nedostatak slobode medija u drugim zemljama kada nekoga ko je objavio teme od svetskog značaja drže u zatvoru u Londonu duže od tri godine - ukazao je Hrafnson.

On je istakao i da ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel, koja je odobrila izručenje, nije slušala ni glasove respektabilnih političara iz sveta koji su tražili da se ovaj slučaj privede kraju.

Hrafnson je podsetio da su se za Asanža zauzeli Žan-Lik Melanšon, koji je na čelu levičarske koalicije u Francuskoj i koji je rekao da će, ako postane premijer, Asanž dobiti državljanstvo Francuske i da će zahtevati da ga isporuče toj zemlji.

Hrafnson kaže da je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio da će zamoliti američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pozabavi slučajem osnivača Vikiliksa, a slično je postupila i potpredsednik Argentine Kristina Kiršner.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je 17. juna izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD, koje ga terete po 18 tačaka optužnice, uključujući kršenje zakona o špijunaži.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Vikiliks je ranije saopštio da će se Asanž žaliti na odluku o izručenju SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima