MEKSIKO OTVARA VRATA ASANŽU Meksički predsednik Bajdenu: Humanizam mora da prevlada, on je najbolji novinar našeg vremena

Tanjug

21. 06. 2022. u 19:19

PREDSEDNIK Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je danas da će zamoliti američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pozabavi slučajem osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i dodao da će mu Meksiko otvoriti vrata ukoliko bude bio pušten.

МЕКСИКО ОТВАРА ВРАТА АСАНЖУ Мексички председник Бајдену: Хуманизам мора да превлада, он је најбољи новинар нашег времена

Foto: Tanjug/AP

- Zamoliću predsednika Bajdena da se pozabavi ovim pitanjem, humanizam mora da prevlada - poručio je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Kako je dodao, Meksiko bi mogao da "otvori svoja vrata Asanžu", ako bude oslobođen.

- Asanž je najbolji novinar našeg vremena na svetu i prema njemu se postupalo veoma nepravedno, gore od kriminalca. Ovo je sramota za svet - ocenio je Lopez Obrador.

Foto: Tanjug/AP

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je u petak izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se suočiti sa optužbama za špijunažu.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.

Za ta dela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.

Njegove pristalice tvrde da je on heroj borbe protiv establišmenta koji je žrtvovan, jer je razotkrio pogrešne postupke SAD u sukobima u Avganistanu i Iraku i da je njegovo krivično gonjenje "apolitički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora".

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili