ODOBRENO IZRUČENJE ASANŽA AMERICI Vikiliks: Mračni dan za slobodu govora

Novosti online

17. 06. 2022. u 11:33

MINISTARKA unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

ОДОБРЕНО ИЗРУЧЕЊЕ АСАНЖА АМЕРИЦИ Викиликс: Мрачни дан за слободу говора

Foto EPA

Slučaj je prošlog meseca prosleđen ministarki unutrašnjih poslova nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja u vezi sa uveravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svetlo, očekuje se žalba Asanžovog pravnog tima.

Vikiliks je ovu odluku nazvao "mračnim danom" za slobodu govora i obećao da će osporiti odluku ministra unutrašnjih poslova. 



- Danas se borba ne završava. To je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem, navodi se u saopštenju objavljenom na Vikiliksovim Tviter nalozima.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju je navelo da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana, prenosi Rojters.

U maju je Asanžova odbrana podnela zahtev ministarki unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da blokira njegovo izručenje SAD.

Londonski Vestminsterski sud za prekršaje ranije je izdao nalog za izručenje Asanža SAD, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora. Konačnu odluku o ekstradiciji donosi šef britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa, čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: POTRESNO SVEDOČENjE IZ MARIUPOLjA: Živela je tačno dva meseca u podrumu kuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije