A SADA "MRTVA TRKA" LEVIČARA I CENTRA: Makron i Melanšon izjednačeni u prvom krugu parlamentarnih izbora

G.Čvorović

14. 06. 2022. u 10:00

GURKANjE i međusobno rezultatsko preticanje između formacija radikalnog levičara Žan-Lika Melanšona i aktuelnog predsednika, centriste Emanuela Makrona, u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedelju potrajalo je do duboko u noć, kada je, iza ponoći, saopšteno da je Makronovo "Zajedno" (ENS) za 0,09 odsto, odnosno za samo 21.359 glasova u zemlji sa 67 miliona ljudi preteklo Novu narodnu ekološku i socijalnu uniju! Odnos je 25,75 odsto prema 25,66 u korist Makrona.

А САДА МРТВА ТРКА ЛЕВИЧАРА И ЦЕНТРА: Макрон и Меланшон изједначени у првом кругу парламентарних избора

Foto Tanjug/AP

Prethodno je, posle zatvaranja birališta, Melanšon izjavljivao da je ovo prvi put da predsednička većina nije pobedila. Ipak, kako je izborna noć odmicala, ispostavilo se da Makron izbija na čelo. Ali, NUPES, oko kog su okupljeni Melanšonovi "Nepotčinjeni", komunisti, socijalisti i ekolozi, možda i jeste prvi. Visoki funkcioner Melanšonove stranke Manijel Bompar, optužio je juče ministarstvo unutrašnjih poslova i ministra Žeralda Darmanena za "manipulaciju", ističući da su im "dodeljena" samo 5.836.202 glasa, što predstavlja 25,7 odsto, a ne 6.101.968, odnosno 26,8, koliko misle da su osvojili.

Razlika je u tome što u ovaj zbir izgleda nisu uračunati svi Melanšonovi koalicioni partneri, već su pojedini rezultati prikazani odvojeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo saopštenje u kome se ističe da je metoda prebrojavanja bila zasnovana na listi koju je NUPES dostavio 8. juna sa svim kandidatima kojima treba pripisati iznijansiranu pripadnost ovoj koaliciji i na kojoj nema nijednog kandidata sa Korzike i iz prekomorskih teritorija. Radi se o ukupno 12 kandidata. Na sajtu NUPES, sredinom maja nije bilo ovih kandidatura, ali jeste na listi "Nepotčinjenih", pa je tako došlo do zbrke.

Sve to, ipak, osim simbolike, nema neki naročiti značaj za budući raspored u skupštinskim klupama. Na osnovu izgleda kandidata da pojedinačno trijumfuju u nedelju, Makronova koalicija bi mogla da računa na 255 do 295 poslaničkih mesta, a levičarski NUPES na 150 do 190, što je Melanšonu premalo da bi bio premijer. S druge strane, predsednik će teško moći do apsolutne većine od 289 od ukupno 577 poslaničkih mesta.

Makrona čeka sve osim komotne vladavine, a rezultat prvog kruga, iako je donekle možda i mogao da se nagovesti, ostavio je gorak ukus u ustima vođstvu "Renesanse". Predsednička većina u prvom krugu izbora osvojila je najmanje glasova u istoriji Pete republike. 

LE PENOVA TREĆA


PREDSEDNIK Emanuel Makron će, u traženju apsolutne većine, po svoj prilici morati da se oslanja na podršku klasične desnice, kojoj se predviđa od 50 do 80 mesta, što uvodi u mnogobrojne ustupke i odricanja u suočavanju s neophodnim sprovođenjem reformi. Na drugoj strani, Melanšon ima podršku ostatka levice kojoj se predviđa od 15 do 25 mesta. Na trećem mestu je stranka Marin le Pen (RN) sa 18,68 odsto, što joj daje nadu da bi mogla da osvoji od 20 do 45 poslaničkih mesta. Četvrti su republikanci (LR), a peta je krajnja desnica (RI).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna